Το Ιράκ επεκτείνει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε ταξιδιώτες από επτά χώρες
Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δύο Σέρβοι, οι οποίοι ανήκουν στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess. Πρόκειται για δύο άνδρες, 29 και 30 ετών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η πρεσβεία της Σερβίας στην Ιαπωνία βρίσκεται σε τηλεφωνική επαφή μαζί τους και αναμένεται να οριστεί το νοσοκομείο όπου θα νοσηλευτούν.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το Ιράκ επεκτείνει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε ταξιδιώτες από επτά χώρες. Οι αρχές παρέτειναν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα και το Ιράν, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από άλλες πέντε χώρες.
Η απαγόρευση εισόδου στο Ιράκ ισχύει για τους ταξιδιώτες που προέρχονται ή έχουν περάσει από την Κίνα, το Ιράν, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τη Σιγκαπούρη. Εξαιρούνται Ιρακινοί πολίτες, διπλωμάτες και επίσημες αντιπροσωπείες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας συνέστησε στους Ιρακινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες.
Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, τα μέτρα έχουν στόχο «να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών σε όλο το Ιράκ και να ελέγξουν την εξάπλωση του κορονοϊού, μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος» στη χώρα.
Οι αρχές της Νατζάφ, της πόλης όπου καταγράφηκε το κρούσμα του covid-19 σε έναν Ιρανό φοιτητή, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία και πανεπιστήμια για 10 ημέρες και οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τα ταξίδια από και προς την επαρχία.
Εξάλλου έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις στη Νατζάφ μέχρι νεοτέρας και το υπουργείο Υγείας συνέστησε να ακυρωθούν και σε όλο το Ιράκ.
Από την πλευρά του ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην πραγματοποιήσουν μαζικές συγκεντρώσεις εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων εξαιτίας του φόβου για εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
«Είχα ζητήσει να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά της συμφωνίας μοιράσματος της εξουσίας, σήμερα σας απαγορεύω να το κάνετε για χάρη της υγείας και της ζωής σας, επειδή είναι πιο σημαντικές για εμένα από οτιδήποτε άλλο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σαντρ.
Επανέρχονται οι φυσιολογικές δραστηριότητες στις περιοχές χαμηλού κινδύνου
Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την επιδημία του νέου κορονοϊού στην Κίνα θα πρέπει να επαναληφθούν πλήρως οι φυσιολογικές δραστηριότητες και να τερματιστούν οι απαγορεύσεις στις μεταφορές, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κινεζικής υπηρεσίας κρατικού σχεδιασμού.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ου Σιαολί σημείωσε ότι οι περιοχές εκτός της Χουμπέι, που κρίνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό, θα πρέπει να «αποκαταστήσουν πλήρως τις φυσιολογικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», να τερματίσουν όλους τους περιορισμούς στις μεταφορές και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιλύσουν προβλήματα χρηματοδότησης και προμήθειας πρώτων υλών.
Αντιθέτως στις περιοχές υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται εντός της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτελεί το κέντρο του νέου κορονοϊού, θα πρέπει να διατηρηθούν οι «αυστηροί έλεγχοι» έως ότου τεθεί αποτελεσματικά υπό έλεγχο η επιδημία, ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες σε τομείς ζωτικής σημασίας συνεχίζουν να λειτουργούν φυσιολογικά, πρόσθεσε ο Ου.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να ενισχύσουν την κοινή αντίδραση των χωρών τους στο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.
Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα στην Ασία μετά την Κίνα και ανέφερε σήμερα τον 9ο θάνατο από τον κορονοϊό και 60 νέα κρούσματα με τα οποία αυτά ανέρχονται συνολικά σε 893. Η Ιαπωνία έχει συνολικά 4 νεκρούς και 850 κρούσματα κυρίως στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ