Ανησυχία που οδηγεί σε αυξημένη επαγρύπνηση επικρατεί στην ελληνική διπλωματία και στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τις ευθείες απειλές της Τουρκίας ακόμα και για εισβολής σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Αθήνα δεν αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη, τόσο διπλωματικά όσο και επί του πεδίου, διαμηνύοντας στο τουρκικό καθεστώς πως θα απαντήσει με κάθε τρόπο σε ενδεχόμενη απόπειρα περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.
Παράλληλα, οι διπλωματικές Αρχές της χώρας μας, πέρα από το γεγονός ότι γνωστοποιούν σε όλα τα διεθνή φόρα τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, που επιχειρεί να συνδέσει την αποστρατιωτικοποίηση νησιών με το δικαίωμα της κυριαρχίας τους από την Ελλάδα, φροντίζουν να ενημερώνουν τις πρεσβείες της χώρας μας σε όλο τον κόσμο με ισχυρά επιχειρήματα για την ανάγκη ύπαρξης στρατού στο Ανατολικό Αιγαίο, υπό το φόβο της τουρκικής απειλής.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών με αδιαβάθμητο έγγραφο της 10ης Μαΐου 2022 γνωστοποιεί στους Έλληνες πρεσβευτές όλα τα νομικά επιχειρήματα απέναντι στις αιτιάσεις της Άγκυρας, ενώ τα συνοδεύει και με έναν χάρτη στον όποιο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τον χρόνο που απαιτείται στις τουρκικές δυνάμεις της Γ’ Στρατιάς του Αιγαίου που βρίσκεται στην Μικρά Ασία, για να συγκεντρωθούν, να επιτεθούν και να εισβάλουν στην Ρόδο, την Κω και την Χίο, την Σάμο, την Ικαρία και άλλα νησιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ή ελληνική εξωτερική πολιτική παρουσιάζει σε όλους τους συνομιλητές της, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στην πράξη.
O συγκεκριμένος χάρτης, όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Εστία της Κυριακής» ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, περιέχει αριθμό στρατευμάτων (22.000 στρατιώτες), χρόνο αντίδρασης σε εντολή για εισβολή, βάσεις ελικοπτέρων και τη διάταξη των τουρκικών δυνάμεων, ναυτικών και άλλων, στη Μικρά Ασία.
H εικόνα με τα τόξα πού ζωγράφισαν στον χάρτη τα στελέχη του ΥΠΕΞ μίλα από μόνη της:
- 12 ώρες απαιτούνται για να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στην Λέσβο,
- 12 ώρες για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στη Χίο
- 12 για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στη Ρόδο.
Οι κινήσεις της Ελλάδας καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες, ενώ αναλυτές επισημαίνουν την παράξενη ομοιότητα της σημερινής πρακτικής της Τουρκίας με εκείνη που ακολουθούσε λίγο πριν την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Και τότε διεξήγαγε παρατεταμένη διεθνή νομική εκστρατεία, προκείμενου να πείσει ότι καταστρατηγούνται από την Ελλάδα και την Κύπρο ή Συμφωνία της Ζυρίχης και η συνδεόμενη με αυτήν Συμφωνία Εγγυήσεων. Το ίδιο ακριβώς πράττει και τώρα με έναρξη της διεθνούς νομικής εκστρατείας της εναντίον της Ελλάδος από το φθινόπωρο του 2020.
Αξιοποιώντας την διαμάχη Σουηδίας – Φινλανδίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών Όλαντ, οι Τούρκοι επικαλούνται το περιεχόμενο διεθνούς σύμβασης του 1856 στην οποία, αν και ή Σουηδία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος, τελικώς εισακούστηκε ως προς το αίτημα για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων Όλαντ., Κατά τους Τούρκους, αυτό συνιστά «αντικειμενικό γεγονός», το όποιο μπορεί να τύχει αναλόγου εφαρμογής στα Δωδεκάνησα. Το δε επιχείρημά τους για την Συνθήκη της Λωζάνης είναι πως, επειδή τάχα την παραβιάζει η Ελλάς και οχυρώνει νησιά της, αφαιρείται η νομική δυνατότητα να επικαλείται δικαιώματα που απορρέουν από την κρατική κυριαρχία. Μεταξύ των οποίων και ή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Με τον ίδιο νομικό συλλογισμό, η Τουρκία αμφισβητεί την κρατική κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά, αμφισβητεί τα σύνορα και το εδαφικό καθεστώς των συνόρων. Καλούν δε -το πλέον εξοργιστικό – τα συμβαλλόμενα μέρη που έχουν υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες και τις διεθνείς συμφωνίες να εγκαλέσουν την Ελλάδα και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε έμπρακτη καταγγελία εναντίον αυτής για παραβίαση των Συνθηκών.
Οι Τούρκοι απάντησαν ανεπιτυχώς και στα ελληνικά επιχειρήματα ότι η Ελλάδα δεν παραβίασε τις συνθήκες, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ρουστού Αράς παραδέχθηκε ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1936 ότι η Ελλάδα δεν έχει υπο-χρέωση να αποστρατιωτικοποιήσει τη Λήμνο και την Σαμοθράκη, παραδοχή πού συνοδεύτηκε από επιστολή του τότε Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό εκείνης της εποχής. Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα διεύρυνε την νομική της επιχειρηματολογία, όπως αυτή διαμορφώθηκε το πρώτον σε έγγραφο της Μονίμου Αντιπροσώπου μας στον ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2021.
Οι Τούρκοι ποτέ δεν χώνεψαν την ήττα στους Βαλκανικούς Πολέμους και ότι επεστράφησαν στην Ελλά-δα το 1914 τα ελληνικά νησιά, ιδίως αυτά πού βρίσκονται κοντά στην είσοδο των Δαρδανελίων και αποτελούν καρφί στα μάτια τους. Θα κάνουν τα πάντα λοιπόν μέσα στα «ιστορικά» έτη 2022 και 2023 (Μικρασιατική Καταστροφή και υπογραφή Συνθήκης της Λωζάνης), για να ανακτήσουν νησιά που παραχώρησε ό Κεμάλ. Το γεγονός ότι η γείτων περνά βαθιά οικονομική κρίση και ότι διανύει προεκλογική περίοδό μέσα σε κλίμα βαθιάς πόλωσης, δεν είναι καλός οιωνός.
Με πληροφορίες από: «Εστία της Κυριακής»