ΚΟΣΜΟΣ

The Economist: Πέντε οικονομικές εκπλήξεις το 2021…

Τα πάντα, από τις αλυσίδες εφοδιασμού μέχρι την πράσινη χρηματοδότηση, ανέτρεψαν τις προβλέψεις… Τι επιφυλάσσει το 2022;

Κάθε χρόνος έρχεται με τις δικές του απροσδόκητες ανατροπές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά το 2021 ήταν γεμάτο από αυτές. Ακολουθούν ορισμένες από τις εξελίξεις που αιφνιδίασαν περισσότερο τους επενδυτές, τις εταιρείες και τους αναλυτές φέτος και τι σημαίνουν όλα αυτά για το 2022.

Διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο Paul Samuelson, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, αστειεύτηκε κάποτε ότι το χρηματιστήριο είχε προβλέψει τις εννέα από τις πέντε τελευταίες υφέσεις. Μια παρόμοια κατηγορία θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον των αναλυτών, που ανησυχούσαν τακτικά για μεγάλες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι τώρα. Η εμφάνιση της πανδημίας στις αρχές του 2020, ήταν εντυπωσιακά απαλλαγμένη από σοβαρές κραυγές, πέρα ​​από το γεγονός ότι ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας ήταν σε έλλειψη για ένα διάστημα.

Αντίθετα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες ελλείψεις και διογκούμενο πληθωρισμό λόγω της προσφοράς. Η Drewry, μια εταιρεία συμβούλων εφοδιαστικής αλυσίδας, υπολόγισε το μέσο κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών σε μια σειρά διαδρομών. Αυτό έφτασε στο ανώτατο όριο των $10.377 στα τέλη Σεπτεμβρίου, τετραπλασιάζοντας την τιμή σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι διακοπές λειτουργίας σε εργοστάσια και λιμάνια στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, που οφείλονται στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να καταστείλουν τα κρούσματα του Covid-19, δεν βοήθησαν τα πράγματα. Αλλά το μερίδιο του λέοντος της αναταραχής μπορεί να αποδοθεί στην εκρηκτική ζήτηση για προϊόντα: οι δαπάνες για αγαθά έχουν αυξηθεί κατά 34% στην Αμερική από τις αρχές του 2020, σε σύγκριση με αύξηση σχεδόν 4% στις υπηρεσίες. Καθώς η πανδημία υποχωρεί, αυτό το χάσμα θα πρέπει να μειωθεί. Ωστόσο, οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να παραμείνουν συμπιεσμένες για κάποιο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα πρότυπα πριν από την Covid.

Ανάκαμψη στις κινεζικές αγορές

Η καθιερωμένη τάξη στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές ανατράπηκε και φέτος. Την καλύτερη περίοδο της δεκαετίας, οι επενδυτές επιζητούσαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, με τον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα της χώρας να θεωρείται ιδιαίτερα δελεαστικός. Ωστόσο, η ρυθμιστική καταστολή το 2021 οδήγησε τον δείκτη τιμών μετοχών MSCI China Tech 100, σε πτώση σχεδόν κατά ένα τρίτο από την αρχή του έτους. Η τιμή της μετοχής της Alibaba, ενός κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, υποχώρησε σχεδόν κατά 50% την ίδια περίοδο.

Η Evergrande, μια τεράστια εταιρεία ακινήτων, ήταν από καιρό το σύμβολο του κλάδου ακινήτων της Κίνας με μεγάλη μόχλευση. Το 2021 χρεοκόπησε, ενόψει μιας κυβερνητικής προσπάθειας να περιορίσει τον δανεισμό. Ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουν οι ρυθμιστικές εκστρατείες εξαρτάται από την πολιτική της Κίνας, η οποία θα κυριαρχείται από το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος προς τα τέλη του 2022.

Το μπόνους των κερδών

Οι αναλυτές και οι επενδυτές περίμεναν μια αναζωογόνηση των κερδών το 2021, σε τελική ανάλυση τα πράγματα δύσκολα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα από πέρυσι. Όμως η κλίμακα της ανάκαμψης έχει ξεπεράσει σχεδόν όλες τις προβλέψεις. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, η προσδοκία ήταν για αύξηση 22% των κερδών ανά μετοχή στον S&P 500, τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς, το 2021. Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά η εκτίμηση για ανάπτυξη το έτος ως τώρα είναι 45%. Μεγαλύτερα ακόμη και από την άνοδο του 40% το 2010, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την αναμενόμενη, με τα κέρδη των εταιρειών να ξεπερνούν όχι μόνο τα επίπεδα του 2020 αλλά και τα επίπεδα του 2019.

Αυτό θέτει τα χρηματιστήρια σε πιο δύσκολη θέση καθώς ξεκινά το 2022: μέρος της οικονομικής ανάκαμψης, που προηγουμένως αναμενόταν να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος μπορεί να έχει ήδη συμβεί. Οι αναλυτές αναμένουν πολύ πιο συγκρατημένη άνοδο των κερδών των εταιρειών του S&P 500 κατά 9%. Η υπέρβαση των προβλέψεων με και πάλι το επόμενο έτος θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Δημόσιες αγορές Vs ιδιωτικό κεφάλαιο

Για μεγάλο μέρος του 2020, οι τραπεζίτες γκρίνιαζαν για τις δυσκολίες λειτουργίας σε μια πανδημία. Αλλά αν οι λιγότερες φυσικές επαφές με πελάτες, η έλλειψη οδικού χάρτη για τις αρχικές δημόσιες προσφορές και η αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών είχαν καταστροφικές συνέπειες, είναι δύσκολο να βρεθούν στα δεδομένα. Τους πρώτους 11 μήνες του έτους οι λίστες στην Αμερική συγκέντρωσαν 147,8 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που συγκεντρώθηκε την ίδια περίοδο το 2020. Αν και η άνοδος ήταν πιο έντονη τους πρώτους μήνες του έτους, η δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι έντονη καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του.

Η έκρηξη θέτει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ιδέα ότι, οι δημόσιες αγορές αντικαθίστανται αδυσώπητα από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ισχύς των τραπεζών στη διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο ενδέχεται να υποχωρεί, καθώς οι εταιρείες που εισέρχονται στο χρηματιστήριο μπορούν πλέον να επιλέξουν απευθείας εισαγωγές ή συγχωνεύσεις με εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Μέχρι στιγμής κατά το τέταρτο τρίμηνο, 621 εταιρείες έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο παγκοσμίως—συμπεριλαμβανομένων των SPAC—μια αύξηση 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πράσινη χρηματοδότηση

Τα στελέχη και οι επενδυτές που επιθυμούν να φαίνονται φιλικοί προς το περιβάλλον, έχουν γίνει μερικές φορές αντικείμενο χλευασμού τα τελευταία χρόνια και η πράσινη χρηματοδότηση γενικά αντιμετωπίζεται με (συχνά δικαιολογημένο) σκεπτικισμό. Όμως φέτος σημειώθηκαν συγκεκριμένες εξελίξεις. Τα πράσινα κρατικά ομόλογα έχουν κατακλύσει την αγορά, με τουλάχιστον 20 χώρες να εκδίδουν τέτοια ομόλογα φέτος. Στα μέσα Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε το πρώτο της πράσινο ομόλογο, πουλώντας 12 δισ. ευρώ (13,6 δισ. δολάρια) σε ενθουσιώδεις επενδυτές.

Ίσως όμως οι πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021, υπερτριπλάσιες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Υπήρξε τεράστιο κύμα επενδυτικού ενδιαφέροντος για εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, από την Tesla έως την CATL, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής μπαταριών στον κόσμο. Τέλος οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου είναι μεταξύ των εταιρειών που εξερευνούν τεχνολογίες υδρογόνου.

Η οικονομία θα δυσκολευτεί να είναι πραγματικά πράσινη χωρίς ευρέως διαδεδομένη τιμή άνθρακα. Ωστόσο, ο τομέας αναδύεται από το 2021 και φαίνεται πιο ώριμος και σοβαρός από ότι όταν ξεκίνησε η χρονιά

economist.com

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact