Σχεδόν 40.000 πρωτοετείς σπουδαστές αναμένεται να κάνουν αίτηση μετεγγραφής – Ένας στους δύο θα γίνει δεκτός σε ομοειδές τμήμα – Ποια ανώτατα ιδρύματα θα δεχτούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών
Σχεδόν 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να κάνουν αίτηση μετεγγραφής σε ομοειδή τμήματα που βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους. Ωστόσο, μόνο οι μισοί από αυτούς εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να μετεγγραφούν. Πιο αναλυτικά, περίπου οι 20.000, δηλαδή σχεδόν το 30% των πρωτοετών θα μετακινηθεί σε άλλο ίδρυμα και διαφορετική πόλη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», είναι ενδεικτικό ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:
-Πληροφορικής ΕΚΠΑ
-Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ
-Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
-Οικονομικών Επιστημών ΟΠΑ
-Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
-Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
-Φυσική Αθήνας
-Μαθηματικών ΑΠΘ
-Χημείας
-Ιατρικής
-Φιλολογίας ΕΚΠΑ
-Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολ ΕΜΠ
-Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ
-Βιολογίας ΕΚΠΑ
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν έως τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ στην ίδια προθεσμία θα δηλώσουν εάν επιθυμούν να μετεγγραφούν και σε ποιο τμήμα. Ωστόσο, η δήλωση αυτή δεν ισοδυναμεί με αίτηση μετεγγραφής. Εκείνη θα γίνει μετά το τέλος των εγγραφών, δηλαδή μετά τις 26 Σεπτεμβρίου.
Με βάση το δημοσίευμα, εντούτοις, οι μετεγγραφές δημιουργούν φοιτητές δύο ταχυτήτων, καθώς θα καθίσουν στα ίδια αμφιθέατρα σπουδαστές που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές έως και 6.000 λιγότερα μόρια. Ο ρόλος των καθηγητών, συνεπώς, γίνεται πιο δύσκολος, αφού πέρα από τον μεγάλο όγκο πρόσθετων σπουδαστών που θα κληθούν να εκπαιδεύσουν, θα έχουν και φοιτητές με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο. Σύμφωνα, άλλωστε, με πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν οι μισοί φοιτητές που εισάγονται στα ανώτατα ιδρύματα μέσω των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, ομογενείς, αθλητές, κ.λπ.), άρα και μέσω μετεγγραφών, δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Πηγή: Πηγή