Αύξηση στην τιμή του ψωμιού λόγω ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές. Τι λένε παράγοντες του κλάδου.
Προς τα πάνω κινείται η τιμή του ψωμιού καθώς ένα κύμα ανατιμήσεων παρατηρείται σε όλες τις πρώτες ύλες.
«Από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%. Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
«Η τιμή του ψωμιού και κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα με ευθύνη του παραγωγού. Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει την τιμή, ούτε η Πολιτεία», δήλωσε αναφορικά με τις διαμαρτυρίες του κόσμου ότι η τιμή του κιλού σε πολλές περιοχές έφτασε το 1,20!
«Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι ανατιμήσεις» εξήγησε ο κ. Μούσιος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι Έλληνες τρώνε το φθηνότερο ψωμί, συγκριτικά με πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με τη Eurostat αναφέρει ότι είμαστε στη δωδέκατη θέση, όσον αφορά, την ακρίβεια στο ψωμί.
«Η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat συγκρίνουν τις τιμές των σούπερ μάρκετ, δεν συγκρίνουν τις τιμές των αρτοποιιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».