Τέσσερις μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία στα Τέμπη, η προγραμματισμένη διαδήλωση έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η διαδήλωση αυτή «είναι κατά βάση αντι-μητσοτακική» και δεν έχει απλώς χαρακτήρα τιμής στα θύματα.
Πολιτικές Προεκτάσεις και Κριτική
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το συλλαλητήριο δεν είναι «χωρίς πολιτικό πρόσημο» και το χαρακτήρισε ως αντικυβερνητική κινητοποίηση. Επισήμανε ότι η τραγωδία των Τεμπών και οι οικογένειες των θυμάτων χρησιμοποιούνται ως «προκάλυμμα» για πολιτικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας ότι το πένθος λειτουργεί ως «προσάναμμα» για πολιτική αντίδραση.
Οι Αντιδράσεις του Υπουργού και οι Απειλές
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός ανέφερε ότι «Μου έχουν ανεβάσει βίντεο που λένε ότι θα με πλακώσουν στο ξύλο. Αν πάω, θα με δείρουνε; Θα με σκοτώσουνε, δεν θα με δείρουνε», υποστηρίζοντας ότι έχει δεχτεί απειλές για βία σε περίπτωση που παρευρεθεί στη διαδήλωση. Αυτή η δήλωση έγινε στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», και εξέφρασε τον φόβο του για την ασφάλειά του. Δήλωσε επίσης ότι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που σκέφτονται να συμμετάσχουν «δεν ξέρουν πού πηγαίνουν», υποστηρίζοντας ότι το συλλαλητήριο έχει «συγκεκριμένο κομματικό πρόσημο».
Η Υπόθεση Καραμανλή και η Σύμβαση 717
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «έκανε πολύ σωστά τη δουλειά του». Αναφέρθηκε στην περιβόητη σύμβαση 717, εξηγώντας ότι είχε ολοκληρωθεί κατά 90% όταν συνέβη το δυστύχημα και ότι η έλλειψη του συστήματος δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα για την τραγωδία.
Όσον αφορά την απουσία προανακριτικής για τον Καραμανλή, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ποινικό ζήτημα και ότι η κυβέρνηση δεν θα κινηθεί νομικά μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει «τον όχλο». Επεσήμανε επίσης ότι πολλές συμβάσεις ΕΣΠΑ δεν ολοκληρώνονται εγκαίρως και ότι δεν μπορούν όλοι οι αρμόδιοι να οδηγούνται στο δικαστήριο για αυτό.
Η διαδήλωση για την τραγωδία στα Τέμπη έχει εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την αντιπολίτευση για εκμετάλλευση του πένθους των οικογενειών των θυμάτων. Παράλληλα, η υπόθεση Καραμανλή και η σύμβαση 717 παραμένουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς πλησιάζει η επέτειος των δύο ετών από το τραγικό δυστύχημα, με τις πολιτικές εντάσεις να αυξάνονται.