ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θα κάνουμε εξεταστική για το μνημόνιο»

Τη θέση του κόμματός του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι αν είναι να κάνει μόνο μια εξεταστική επιτροπή, αυτή θα είναι για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, τόσο για λόγους δικαιοσύνης, αλλά πρωτίστως για τη δημιουργία συλλογικής μνήμης για το πώς φτάσαμε ως εδώ», υπογραμμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθηνών.

Ο κ. Τσακαλώτος, ωστόσο, σημειώνει ότι μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία έχει να καταργηθεί στην πράξη το Μνημόνιο, να εφαρμόσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του και απαντά στη ΝΔ που κατηγορεί το κόμμα του για λαϊκισμό ότι «οι αντίπαλοί μας έχουν μπερδέψει τον λαϊκισμό με το λαϊκό και αυτό το βρίσκουν τώρα μπροστά τους».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συστήσει επιτροπή εσωτερικού ελέγχου για το πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα και να εντοπίσει παράνομα, μη θεμιτά και απεχθή χρέη, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική διευθέτηση του χρέους στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Προσθέτει ότι τα επιχειρήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά και ισχυρά και τα «εργαλεία για να πετύχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι εξίσου πολλά και η επιτροπή είναι ένα απ’ αυτά».

Απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι «οι αντίπαλοι μας επενδύουν στο καθεστώς φόβου και επιστρατεύουν κάθε μέσο» και σημειώνει ότι «τα δραματικά πρωτοσέλιδα περί μείωσης της ρευστότητας, φυγής των καταθέσεων και προσφυγής στον ELA εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο».

Η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Ερώτηση: Σύμφωνα με τον Βέλγο καθηγητή, Ερίκ Τουσέν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, με βάση το άρθρο 7 του Κανονισμού που υιοθέτησε η ΕΕ το 2013 για τις χώρες που υποβάλλονται σε πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής, να δημιουργήσει μία επιτροπή εσωτερικού ελέγχου του χρέους για να αναλύσει την διαδικασία υπερχρέωσης της Ελλάδας και να εντοπίσει παράνομα, μη θεμιτά και απεχθή χρέη. Σας έχει απασχολήσει το ζήτημα αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνολική άποψη για το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών και πώς αυτό κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Γι’ αυτό το λόγο επιθυμούμε καταρχήν μια συνολική διευθέτησή του σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τα επιχειρήματα που έχουμε είναι πολλά και ισχυρά και τα εργαλεία για να πετύχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι εξίσου πολλά. Αυτό που αναφέρετε είναι ένα από αυτά. Έχουμε και αρχές και αναλύσεις αλλά υπάρχουν τακτικά ζητήματα που προφανώς θα συναρτώνται από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή θα ξεδιπλώνεται μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στόχος είναι η επίτευξη ενός βιώσιμου χρέους που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να στραγγαλίζεται η οικονομία και να ισοπεδώνονται οι κοινωνικές ανάγκες, γιατί κανένας δεν πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους, είτε στο οικονομικό ή στο κοινωνικό επίπεδο, θα εξασφαλιστεί από συνεχόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή μεταφορά πόρων από μια φτωχότερη στις πλουσιότερες χώρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση θα ερευνήσει το πώς έφθασε η Ελλάδα στο Μνημόνιο και ουσιαστικά στη χρεοκοπία και θα αποδώσει ευθύνες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι αν είναι να κάνει μόνο μια εξεταστική επιτροπή, αυτή θα είναι για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, τόσο για λόγους δικαιοσύνης, αλλά πρωτίστως για τη δημιουργία συλλογικής μνήμης για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Αλλά μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία έχει να καταργηθεί στην πράξη το Μνημόνιο, να εφαρμόσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του. Τα άμεσα μέτρα που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκαν από τον Αλ. Τσίπρα στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάκτηση της εργασίας και τη λειτουργία του κράτους απαντούν σε αυτή την ανάγκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν για λαϊκισμό, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι θα φέρετε νέο μνημόνιο και ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως η πολυφωνία, προκαλούν αβεβαιότητα. Μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί το κόμμα σας σε ένα τόσο ρευστό όσο και αρνητικό λόγω συσχετισμών, διεθνές περιβάλλον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι αντίπαλοί μας έχουν μπερδέψει τον λαϊκισμό με το λαϊκό κι αυτό το βρίσκουν τώρα μπροστά τους. Εμείς έχουμε προτεραιότητες και ιεραρχήσεις σε όλα τα μέτωπα. Αυτό που χρειάζεται να γίνει στο εσωτερικό της χώρας είναι να χτιστούν νέες βάσεις στη δομή και λειτουργία του κράτους, να σχεδιαστεί ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, να ξηλωθεί το πελατειακό κράτος, να συγκροτηθούν σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, να διαφυλαχθούν τα ασθενέστερα στρώματα. Έχει κανείς εμπιστοσύνη σε όσους κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά που οι ίδιοι έστησαν; Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν βαρύνεται από τις πρακτικές του παρελθόντος παρέχει εχέγγυα για τέτοιες αλλαγές.

Αλλά και σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, αυτό που χρειάζεται είναι μια δραστική διευθέτηση του χρέους ώστε να υπάρξει χώρος για να αναπνεύσει η οικονομία. Μπορούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να εγγυηθούν γι’ αυτή την προοπτική όταν οι ίδιες ισχυρίζονται ότι αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα είναι η ενδεδειγμένη λύση;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά τα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ με πόσο θα φορολογούνται. Ποιες θα είναι οι νέες κλίμακες φόρου με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στόχος της φορολογικής μας πολιτικής θα είναι η προοδευτικότητα, που θα επιτευχθεί με την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους και την εισαγωγή πολλών κλιμακίων. Αυτό θα διασφαλίζει ότι καθένας θα επιβαρύνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του. Είναι κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα οι πλουσιότεροι δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περισσότερο οι φτωχότεροι.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι η ΝΔ εξαπέλυσε μια χυδαία προπαγάνδα για το όριο των 80.000, ισχυριζόμενη ότι πλήττονται τα μεσαία στρώματα. Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ δηλώνει μόνο το 0,3% του πληθυσμού και όχι η μεσαία τάξη αλλά, έστω και έτσι, έγινε ξεκάθαρο ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί. Η θέσπιση του περιουσιολογίου θα είναι το εργαλείο που θα φέρει στην επιφάνεια αυτά τα συμφέροντα που τόσα χρόνια παραμένουν στο απυρόβλητο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολλές φορές έχετε επικρίνει μια ατμόσφαιρα κινδυνολογίας, που εκπορεύεται είτε από ξένα έντυπα είτε στο εσωτερικό της χώρας. Πιστεύετε ότι το τραπεζικό σύστημα ή παράγοντες του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα συμμετέχουν στο κλίμα κινδυνολογίας, είτε με επίκεντρο τη ρευστότητα είτε με το θέμα των ομολόγων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είδαμε να γίνονται συχνά πρώτη είδηση θέματα που αφορούν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με περισσότερη προσοχή. Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι μας επενδύουν στο καθεστώς φόβου και επιστρατεύουν κάθε μέσο. Τα δραματικά πρωτοσέλιδα περί μείωσης της ρευστότητας, φυγής των καταθέσεων και προσφυγής στον ELA εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τραπεζικοί κύκλοι συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι, το οποίο εκ των πραγμάτων απειλεί τη σταθερότητα των ιδρυμάτων που διοικούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα που ευνοεί κατά κάποιο τρόπο τις ανισότητες, πώς μπορεί ένα αριστερό κόμμα να αποδώσει οικονομική δικαιοσύνη, να κάνει ας πούμε μια νέα κατανομή πλούτου προς όφελος των αδύναμων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναφερθήκαμε εκτενώς προηγουμένως στο φορολογικό σύστημα που είναι μία πτυχή του θέματος και η οποία συμπληρώνεται από μία πολιτική δαπανών η οποία θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και θα ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Η δίκαιη είσπραξη εσόδων δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, να ασχοληθεί πληρέστερα με την παιδεία και την υγεία, να μεταβιβάσει πόρους στους ασθενέστερους. Αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα της ανισότητας αλλά σίγουρα το αμβλύνουν. Παράλληλα, το σχέδιο μας για την κοινωνική οικονομία, για τις συνεργατικές πλευρές της επιχειρηματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι του ατομικού κέρδους, θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα προς την κατεύθυνση ενός δικαιότερου τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και διανομής του παραγόμενου πλούτου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πρώτες κινήσεις έχουν εξαγγελθεί ήδη από τη ΔΕΘ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στοχευμένη παροχή ρεύματος, κουπονιών σίτισης, επιδότησης ενοικίου, καρτών πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση των χρεών στο κράτος και των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στις πρώτες κινήσεις θα είναι, προφανώς, και η διαπραγμάτευση για το χρέος, η ελάφρυνση του οποίου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οριστική αλλαγή αυτής της πολιτικής με σκοπό, τελικά, την αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας και την επαναφορά των κοινωνικών αναγκών στο προσκήνιο.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact