Το κέικ Πράγας είναι χωρίς αμφιβολία από τα ωραιότερα γλυκά. Η συνταγή ωστόσο δεν έχει να κάνει με την πρωτεύουσα της Τσεχίας.
Ο εφευρέτης της συνταγής στην πραγματικότητα είναι ένας γνωστός ζαχαροπλάστης από την Μόσχα που εργάζεται στο εστιατόριο Prague – o Vladimir Guralnik.
Κι δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί η συνταγή του είναι τόσο δημοφιλής.Το ‘Prague’είναι ένα κλασσικό κέικ που αποτελείται από τρία στρώματα σοκολάτας γεμισμένα με αφράτη κρέμα σοκολάτας.
Για το κέικ:
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- μισό κουτί γάλα εβαπορέ
- 1 φλιτζάνι ξινή κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
- 2 κουταλιές κακάο
Για το γλάσσο:
- 50 γρ. βούτυρο
- 4 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
- 3 κουταλιές του γλυκού γάλα
- 1 κουταλιά του γλυκού κακάο
Για την γέμιση:
- 200 γρ.βούτυρο
- μισό κουτί γάλα εβαπορέ
- 1 κουταλιά κακάο
Εκτέλεση:
Για να κάνετε την γέμιση:Χτυπήστε το βούτυρο και το εβαπορέ,προσθέστε το κακάο σκόνη και ανακατέψτε καλά. Για να κάνετε το γλάσσο:
Ανακατέψτε το βούτυρο,την ζάχαρη, το γάλα και το κακάο. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξη. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε κάπου κάπου.
Για να κάνετε τη ζύμη: Χτυπήστε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη, προσθέστε το γάλα εβαπορέ, την σόδα και την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε πάλι. Ρίξτε το αλεύρι και το κακάο.
Ανακατέψτε καλά.
Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί για κέικ και βουτυρώστε ελαφρά. Ψήστε τη ζύμη στους 180 °С. Όταν ψηθεί, αφήστε να κρυώσει και κόψτε σε τρεις ίσες σε πάχος στρώσεις. Απλώστε την γέμιση στις δυο από αυτές και απλώστε το γλάσσο στην τρίτη στρώση του κέικ. Τοποθετήστε την μια στρώση πάνω στην άλλη.