Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα – Τι ζητά η τουρκική πλευρά
Μετά τις στιγμές… χαλάρωσης στο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος με την Τουρκία στο πλευρό του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να περάσει το «ναρκοπέδιο» της Άγκυρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει το μεσημέρι στην Άγκυρα για τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων από τζιχαντιστές στο Παρίσι.
Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδεύεται από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Ξυδάκη, είναι η προώθηση των αποφάσεων της ΕΕ για την διαχείριση των προσφυγικών ροών στην πηγή τους, δηλαδή τα τουρκικά παράλια. Από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου στόχος είναι παράλληλα να υπογραμμιστεί ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Αθήνας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ώστε να αναβαθμιστεί η γεωπολιτικός ρόλος της Αθήνας και να μην καταστεί το προσφυγικό ένα διμερές ζήτημα αλλά αντιθέτως να αναβαθμιστεί έτι περαιτέρω.
Ο κ. Τσίπρας θα έχει ως βασική γραμμή του την ανάγκη για τη δημιουργία hot spots στα τουρκικά παράλια ώστε να αποφεύγονται τα ναυάγια που έχουν μετατρέψει το ανατολικό Αιγαίο σε υγρό τάφο και την ανάγκη για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπορίας, που διοχετεύουν χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά στο Αιγαίο.
Πέραν αυτού, τις λεπτές ισορροπίες στο ζήτημα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο θα επιχειρήσει να τηρήσει ο κ. Τσίπρας, την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθούν εκ νέου οι ευρωπαϊκές πιέσεις μετά την έκρηξη τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, κάτι το οποίο ευνοεί τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, αφήνοντάς τους περιθώρια για να εγείρουν ζητήματα αλλαγής του status quo.
Από την πλευρά της η Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι γεωπολιτικά ενισχυμένος με τις τελευταίες εξελίξεις και την επανεκλογή του, για να στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις και προτάσεις επιζητά ισχυρά ανταλλάγματα από την Ευρώπη, όπως οικονομικά κονδύλια, βίζα για όλους τους Τούρκους πολίτες και επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθεί και το Κυπριακό, όπως και η αναβάθμιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τον κ. Τσίπρα οι σημερινές επαφές «θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση», όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας “Σαμπάχ”.
Πέραν αυτού, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει επιπλέον τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες» και υπογραμμίζει τη σημασία της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και το συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει επίσης ότι Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».