Συνηθίσαμε να τις απολαμβάνουμε στην κρεμώδη και φρουτένια τους εκδοχή.
Η τάρτα σοκολάτας όμως είναι πραγματικός πειρασμός! Εκτός από σοκολάτα και την κρέμα σαντιγί μπορείτε να γαρνίρετε την τάρτα με καραμελωμένα φουντούκια.
Υλικά για 8 άτομα
Ζύμη:
1 φλ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το φύλλο
1 γεμάτη κουταλιά κακάο
150 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αβγού
1 κουταλιά κρύο νερό
φασόλια ή άλλα όσπρια ή ρύζι για βαρίδια
Γέμιση:
½ φλ. κρέμα γάλακτος
300 γρ. μαύρη σοκολάτα (50% κακάο) ψιλοκομμένη
Γαρνίρισμα:
Κακάο σε σκόνη, ξύσματα σοκολάτας,
σαντιγί (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε μέσα το βούτυρο (σε κυβάκια) και τρίβετε το μίγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτετε τον κρόκο και το νερό και ζυμώνετε στα γρήγορα το μίγμα να μαζευτεί σε σφικτή ζύμη. Την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ντύνετε το εσωτερικό μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 23 εκ. περίπου και ψαλιδίζετε το φύλλο που εξέχει στον περίγυρο. (Μπορείτε, αν δεν νιώθετε άνετα με τον πλάστη, να απλώσετε τη ζύμη πιέζοντάς την με τις παλάμες σας για να καλύψει όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται το εσωτερικό της φόρμας).
- Τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι σε πολλά σημεία και ύστερα, απλώνετε μέσα ένα κομμάτι αντικολλητικής λαδόκολλας, πιέζοντάς την ελαφρά να πάρει το σχήμα της φόρμας. Γεμίζετε τη λαδόκολλα μέχρι πάνω με ρύζι ή φασόλια ή άλλα όσπρια και ψήνετε την τάρτα για 10-12 λεπτά. Τη βγάζετε, αφαιρείτε το ρύζι και τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ένα όμορφο ρόδινο χρώμα. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Την ξεφορμάρετε πριν τη γεμίσετε.
- Για τη γέμιση: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό). Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει φουσκάλες και τη ρίχνετε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε το μίγμα με σπάτουλα μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό και ύστερα το αδειάζετε στην τάρτα.
- Κρατάτε την τάρτα χαλαρά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες και πριν τη σερβίρετε, την πασπαλίζετε με κακάο. Σκορπάτε επάνω ξύσματα σοκολάτας και τη συνοδεύετε, αν θέλετε με κρέμα σαντιγί.