Μια τάρτα τόσο νόστιμη που μόλις τη φτιάξετε θα γίνει από τις αγαπημένες σας!
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:30′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:30′
της Γεωργίας Κοφινά
Υλικά
250γρ. έτοιμο φύλλο σφολιάτας (1 φύλλο)
850γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο, σε κομμάτια (κρατάτε 1½ φλιτζάνι από το ζωμό)
200γρ. μανιτάρια φρέσκα άσπρα, καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
450γρ. πράσα καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
½ πιπεριά πράσινη, σε λεπτές λωρίδες
½ πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας βούτυρο
½ φλιτζάνι γάλα
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 αβγό χτυπημένο με 3 κουτ. σούπας γάλα, για το άλειμμα
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σοτάρετε το πράσο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτετε το κοτόπουλο, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη.
Ετοιμάζετε την κρέμα: σε μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το αλεύρι. Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και, όταν αρχίζει να πήζει, προσθέτετε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. Όταν πήξει η κρέμα, την κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μίγμα του κοτόπουλου. Ανακατεύετε καλά τη γέμιση.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγετε τη σφολιάτα σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20-25εκ. Λαδώνετε λίγο το ταψί και στρώνετε τη σφολιάτα, πιέζοντας τις άκρες της με τα δάκτυλα για να ανέβει και να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Κόβετε με μαχαίρι τις μυτερές άκρες της ζύμης που περισσεύουν.
Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα. Τοποθετείτε τις λωρίδες των πιπεριών ακτινωτά από πάνω, έτσι ώστε να εναλλάσσονται τα δύο χρώματα. Διπλώνετε τις άκρες της σφολιάτας σε ρολό προς τα μέσα, γύρω από τη γέμιση. Περιχύνετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
olivemagazine.gr