Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη – Κακό timing για την ελληνική πλευρά με νωπή την υποχωρητικότητα στο θέμα των Σκοπίων – Θα επιμείνει στο θέμα της έκδοσης των οκτώ ο Σουλτάνος
Το πρόβλημα δεν είναι τι θα ζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά τι θα απαντήσει ο Τσίπρας και κυρίως πόση υποχωρητικότητα θα επιδείξει, αφού ήδη η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη δώσει αβαντάζ στην Τουρκική πλευρά.
Όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές η υποχωρητικότητα που επέδειξε η ελληνική πλευρά στο θέμα των Σκοπίων έχει ενισχύσει τον… τουρκικό τσαμπουκά και την επιθετικότητα της γείτονος.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε χθες 30/1/2019 υπό την προεδρία του προέδρου της γειτονικής χώρας, Ταγιπ Ερντογάν, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε επικεντρώνεται και πάλι στον Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Έδωσε δηλαδή το στίγμα των προθέσεων των Τούρκων για τα θέματα που θα θέσουν πάνω, αλλά κυρίως κάτω από το τραπέζι στον Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή απειλεί την Ελλάδα, χωρίς να την κατονομάζει, για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, και τους οποίους ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και «πραξικοπηματίες».
Στο ανακοινωθέν που ουσιαστικά καταγράφει τις απειλές ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αφού γίνεται αναφορά στα βήματα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (δηλαδή της οργάνωσης του Ιμάμη Γκιουλεν), στην επόμενη ενότητα περιγράφει την ετοιμότητα της Τουρκίας να ξεριζώσει την «τρομοκρατία» στην Βόρεια Συρία προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ετσι θα επιστρέψουν και χιλιάδες πρόσφυγες.
Η επόμενη και τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος προειδοποιεί ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχεση με τα δικαιώματα της από τις Διεθνείς Συνθήκες στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται και έμμεση αναφορά στη Ελλάδα για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. «Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο φόβος για το τι θα ζητήσει ο Σουλτάνος είναι έκδηλος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη ενδοτικότητα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς θα δρομολογήσει έτι περαιτέρω διεκδικήσεις της Άγκυρας, άνευ περιορισμών.