Τα πράσα ανήκουν σε μια οικογένεια λαχανικών που ονομάζεται Allium, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι αποτελούν τροφή φάρμακο για την καρδιά μας.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών, με κυριότερο από όλα την καμφερόλη. Η εν λόγω ουσία, που βρίσκουμε στο πράσο, σχετίζεται με παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στα αγγεία, το οποίο τα βοηθάει να διαστέλλονται και να ξεκουράζονται.
Παράλληλα, η καμφερόλη εμποδίζει την παραγωγή ενός συστατικού που λέγεται ΑDMA. Το ADMA μπλοκάρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.
Παράλληλα τα πράσα περιέχουν σημαντικά ποσά φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι ένα μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Συμβάλλει εκτός των άλλων στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό.
Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ένα σημείο που χρειάζεται μόνο προσοχή είναι η υψηλή περιεκτικότητα των πράσων σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι μια ουσία που βοηθάει το αίμα να πήζει. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση πράσων ή να κρατιέται σταθερή, σε άτομα που ακολουθούν μια αντιπηκτική θεραπεία.
Πηγή: neadiatrofis.gr