Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το φαινόμενο.
Σε συνέντευξή του στο ACTION 24, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι οι σεισμοί που καταγράφονται στην περιοχή είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να προβλεφθεί το ακριβές μέγεθος ενός σεισμού.
«Τα νούμερα είναι αρλούμπες»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένεται σεισμός 6 Ρίχτερ, ο κ. Συνολάκης δήλωσε κατηγορηματικά: «Με έχετε ακούσει να βάζω ποτέ σε κάποια δήλωσή μου νούμερο; Τα νούμερα είναι αρλούμπες. Δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός τρόπος να προσδιορίσει κανείς κανένα νούμερο».
Όσον αφορά τη μορφολογία της Σαντορίνης, ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Νέα Καμένη, το ηφαιστειακό νησί στο κέντρο της καλντέρας, θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέσα στα επόμενα 17.000 χρόνια, έως ότου πραγματοποιηθεί μια μεγάλη έκρηξη.
Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα
Ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι τα συνεχιζόμενα φαινόμενα θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε το 2011, όταν η Σαντορίνη παρουσίασε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Αυτή τη στιγμή τα συμπτώματα επιμένουν», προειδοποίησε, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αναμένεται άμεσα μια μεγάλη έκρηξη.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, τόνισε ότι η ανθεκτικότητα της Σαντορίνης εξαρτάται από την ποιότητα των κατασκευών. «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκβαση του φαινομένου, ούτε το πιθανό μέγεθος του σεισμού, ούτε πώς θα αντιδράσει το ηφαίστειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στάδιο κινδύνου 7 στα 10
Ο καθηγητής, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, εκτίμησε ότι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κλίμακα 7 στα 10. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», κατέληξε.