Με «καλάθι» άνω των 30 έργων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που θα συγκροτήσουν τη Θεσσαλονίκη του 2030, όπως είπε χαρακτηριστικά «ανηφορίζει» στην 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε μετά το πέρας των πολύωρων συσκέψεων που είχε στο Διοικητήριο με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής.
Μάλιστα όπως ανέφερε θα χρειαζόταν «πάνω από μια ώρα» για να τα απαριθμήσει.
Τα 30 και πλέον έργα μεταξύ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται το Μετρό και η επέκταση στα δυτικά, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, η ανάπλαση της Αριστοτέλους, το deck στην παραλία, τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη κ.α, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης την επόμενη βδομάδα πιθανότατα την Τρίτη.
Πρόκειται ένα σχέδιο «έργων όμοιο του οποίου δεν έχει γνωρίσει στο παρελθόν ώστε η Θεσσαλονίκη του 2030 πραγματικά να είναι η πόλη που αξίζει στους κατοίκους της, στους επισκέπτες της, στους φοιτητές της, στους επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μια παραγωγική συζήτηση.
Υπάρχουν όμως και οι εξαγγελίες μέτρων που θα αφορούν το σύνολο της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που φέρεται να έχουν «κλειδώσει» είναι:
-Επίδομα θέρμανσης: Αναμένεται να ανακοινωθεί είτε η αύξηση του επιδόματος, είτε η διεύρυνση των δικαιούχων.
-Fuel Pass 3, για ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, εφόσον οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
– Νέα επιταγή ακρίβειας (200 ευρώ) για ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους.
-Συνέχιση επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Bonus για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Η σύγκριση θα γίνεται με την κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.
– Ειδική επιδότηση για φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά για θέρμανση.
Για τους επαγγελματίες αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος αλλά και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Από τη Δ.Ε.Θ. ο πρωθυπουργός θα δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα.
Επίσης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και «ξεπάγωμα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με αύξηση κατά μέσο όρο κοντά στο 6%.