Η γενοκτονία του 1994 δεν άφησε μόνο εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς -έδιωξε και τα λιοντάρια από την μαρτυρική χώρα. Σήμερα, όμως, τα εμβληματικά ζώα της σαβάνας επιστρέφουν στη Ρουάντα.
Περίπου 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της μειονοτικής φυλής των Τούτσι, βρήκαν βίαιο θάνατο σε διάστημα μόλις 100 ημερών την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1994.
Κάτοικοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη σφαγή εγκαταστάθηκαν τότε στο Εθνικό Πάρκο του Ακαγκέρα, κοντά στα σύνορα με την Τανζανία, διώχνοντας από την περιοχή πολλά από τα λιοντάρια της. Πολλά ακόμα σκοτώθηκαν από κτηνοτρόφους που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα ζώα τους εν μέσω της αιματηρής κρίσης.
Τη Δευτέρα, δύο αρσενικά και πέντε θηλυκά λιοντάρια θα μεταφερθούν στο Ακαγκέρα από καταφύγια της Νοτίου Αφρικής στα οποία οι πληθυσμοί των αιλουροειδών ενίοτε ξεπερνούν τα όρια.
Η επιχείρηση στη Ρουάντα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του λιονταριού (Panthera leo) το οποίο κατατάσσεται στα «ευάλωτα» είδη της Κόκκινης Λίστας των απειλούμενων ζώων και φυτών.
Στη Δυτική Αφρική, ο τοπικός πληθυσμός λιονταριών πέρασε φέτος στην κατηγορία των ειδών που αντιμετωπίζουν «κρίσιμο κίνδυνο» εξαφάνισης, λόγω της λαθροθηρίας, την απώλεια βιοτόπων και τη μείωση της διαθέσιμης τροφής.
Ραγδαία μείωση» καταγράφεται και στον πληθυσμό της Ανατολικής Αφρικής, ο οποίος θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα σχετικά υγιής.
«Η επιστροφή των λιονταριών στο Ακαγκέρα είναι ένα ορόσημο προστασίας της φύσης τόσο για το πάρκο όσο και για τη χώρα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πίτερ Φερνχεντ, επικεφαλής της οργάνωσης African Parks που βοηθά στη διαχείριση του εθνικού πάρκου στο Ακαγκέρα.
Έπειτα από μια περίοδο καραντίνας που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, τα επτά λιοντάρια θα απελευθερωθούν στο περιφραγμένο πάρκο, έκτασης 1,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Τον πρώτο καιρό θα φορούν κολάρα με ραδιοπομπό προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων επαφών με ανθρώπους.
ΠΗΓΗ: in.gr