Τα Κομάντο του Βαρουφάκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Ένα μέτρο που θέλει να εμφανιστεί ριξικέλευθο αλλά μένει να αποδειχτεί αν είναι και αποτελεσματικό προωθεί η κυβέρνηση προς έγκρισή στους δανειστές.
Κανείς δεν γνωρίζει να είναι ιδέα του κ. Βαρουφάκη ή άλλου μέλους του οικονομικού επιτελείου, αλλά στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έμειναν με το στόμα ανοιχτό μόλις παρέλαβαν και ανέγνωσαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση επιστρατεύει πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τουρίστες, φοιτητές, νοικοκυρές θα είναι για λίγο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στην 11σελιδη επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις δύο πρώτες σελίδες της 11σέλιδης επιστολής υπάρχει μία εισαγωγική δήλωση του υπουργού και στις επόμενες 9 περιγράφει το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σε 7 τομείς.
Στο εισαγωγικό σημείωμα επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις θα ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup. Επίσης, η Αθήνα υποστηρίζει ότι οι εν λόγω δράσεις μπορούν να αποτελέσουν τη «βάση» για την αξιολόγηση από τους δανειστές της χώρας, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να ξεκλειδώσει την εκταμίευση μέρους των δόσεων των 7,2 δισ ευρώ. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας.
- Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
Σκοπός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι να ενεργεί ως ανεξάρτητο παρατηρητήριο, υποβοηθητικό της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη μιας πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα. Για το σκοπό αυτό, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να προετοιμάζει μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να παρακολουθεί αμερόληπτα την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών και θα πρέπει επίσης να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική.
Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αλλά και την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων μέσω της ενοποίησής του με το υπάρχον γραφείο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
- Κατάρτιση Προϋπολογισμού και του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό
Στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης των δημοσιονομικών, οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια σε δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους. Οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό.
- Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής το οποίο δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην πρόταση Βαρουφάκη αναφέρεται ότι «υπάρχουν χιλιάδες παρατηρητές» που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Και αναφέρει ως παραδείγματα τους φοιτητές, τις νοικοκυρές και τους τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών – εντοπισμού και αναφοράς – προς το Δημόσιο περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται και στις ΗΠΑ, ενώ στην πρόταση του κ. Βαρουφάκη αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση των πολιτών με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα την συμπεριφορά των πολιτών.
- Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πρόγραμμα τριών ταχυτήτων, με στόχο να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ρύθμιση «εξπρες» που θα λήγει στα τέλη Μαρτίου με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων στην εφάπαξ καταβολή του χρέους. Επίσης, όσοι πληρώσουν έως τις 30 Απριλίου οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχουν ισόποση έκπτωση στις προσαυξήσεις. Τρίτον, η ρύθμιση των 100 δόσεων που θα μπορούν να ενταχθούν έως τα τέλη Μαίου.
- Έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα online ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.
- Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για οικονομικό όφελος.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για 9 μήνες συνολικού κόστους 200,3 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 22,1 εκατ. ευρώ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τα 40,5 εκατ. ευρώ από το επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά (έως 70 ευρώ ανά άτομα το μήνα και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια) και 137,7 εκατ. ευρώ από το επίδομα σίτισης). Στην επιστολή του υπουργού αναφέρεται ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών από τα υπουργεία ύψους 60,9 εκατ. ευρώ και τις προμήθειες κατά 140 εκατ. ευρώ