Μπορεί μέχρι σήμερα να πιστεύαμε ότι το χαρακτηριστικό των κολιμπρί είναι το ταχύτατο φτερούγισμά τους – το οποίο αγγίζει τις 50 κινήσεις ανά δευτερόλεπτο – όμως σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες τα μικροσκοπικά πουλιά διαθέτουν μια μοναδική γλώσσα-«καλαμάκι»!
Ως γνωστόν τα πανέμορφα πουλιά τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών και μάλιστα εν πτήσει. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, η μοναδική σωληνοειδής δομή της γλώσσας τους η οποία θυμίζει καλαμάκι διευκολύνει κολιμπρί ώστε να ρουφήξουν εύκολα και γρήγορα την τροφή τους, καθώς λειτουργεί ως λιλιπούτεια αντλία.
Κοκτέιλ νέκταρ με δύο καλαμάκια
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί μελέτησαν 18 είδη κολιμπρί που ανήκαν στις επτά από τις εννιά συνολικά ομάδες που ζουν στην Βόρεια και Νότια Αμερική. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η γλώσσα των μικροσκοπικών πουλιών αποτελεί την ακριβή επέκταση του μήκους του ράμφους τους όταν τεντωθεί προς τα έξω, ενώ στην άκρη της διαθέτει δυο στενά… καλαμάκια.
Στην λογική μιας ηλεκτρικής σκούπας, μόλις η γλώσσα τους έρθει σε επαφή με το νέκταρ γίνεται σωληνοειδής από επίπεδη με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η διαδικασία της αναρρόφησης και το νέκταρ να κυλάει με κατεύθυνση προς το στόμα τους. Πρόκειται για μια αστραπιαία διαδικασία η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες πραγματοποιείται μέσα σε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου.
«Με τη βοήθεια βίντεο υψηλής ταχύτητας, καταφέραμε να μελετήσουμε τον εντυπωσιακό μηχανισμό της κατανάλωσης του νέκταρ» εξηγεί ο ερευνητής Αλεχάντρο Ρίκο-Γκουεβάρα.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί κινηματογράφησαν άγρια κολιμπρί τα οποία τρέφονταν από διάφανα δοχεία που παρέπεμπαν σε λουλούδια αλλά περιείχαν παρόλα αυτά πραγματικό νέκταρ.
«Ο τρόπος με τον οποίο τα κολιμπρί πίνουν το νέκταρ προσφέρει ένα μοναδικό μαθηματικό “εργαλείο” για την δημιουργία ενός μοντέλου ακριβείας γύρω από την ενεργειακή τους πρόσληψη. Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την ζωή τους και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν την τροφή τους» καταλήγει ο ειδικός.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences».
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Πηγή