Οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης κατακλύζουν με τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητά τους χώρες όπως την Ινδία και την Κίνα στο όνομα της «φιλανθρωπίας», αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ινδία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μια τεράστια ποσότητα χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών ειδών και εξοπλισμού εισέρχεται στην Ινδία και την Κίνα από διάφορες ανεπτυγμένες χώρες κάθε χρόνο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαλλαγμένα από κάθε είδος φόρων και δασμών, εφόσον προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ωστόσο, μιας και όλα τα αντικείμενα είναι χρησιμοποιημένα, σύντομα προστίθενται στα δικά μας απόβλητα», δήλωσε ο Σαντάν Κ. Γκος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζανταβπούρ της Ινδίας και πρόεδρος της υπηρεσίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Καλκούτα.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Γκος διεξήγαγε μια συγκριτική ανάλυση της εισροής ηλεκτρικών αποβλήτων στην Ινδία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τον Γκος, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η εισαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων απαγορεύτηκε μετά από πρωτοβουλίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ τόσο η Κίνα το 2000 όσο και η Ινδία το 2008 απαγόρευσαν ρητά την εισαγωγή τους.
Ωστόσο οι διακινητές των αποβλήτων καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να βρίσκουν πλάγιους τρόπους για να τα μεταφέρουν σε αυτές τις χώρες.
«Υπολογίζεται ότι περίπου το 80 τοις εκατό των δυτικών ηλεκτρικών αποβλήτων μεταφέρονται σε διάφορα μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών έχει καταστήσει αυτές τις εισαγωγές παράνομες, όμως το φαινόμενο δεν έχει ακόμα παταχθεί», δήλωσε ο Γκος.
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προέβλεψε ότι μέχρι το 2020, τα απόβλητα από παλιούς υπολογιστές θα αυξηθούν κατά 400 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 στην Κίνα, και κατά 500 τοις εκατό στην Ινδία.
Επιπλέον, τα απόβλητα από χρησιμοποιημένα κινητά τηλέφωνα θα αυξηθούν κατά επτά φορές σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 στην Κίνα και κατά 18 φορές στην Ινδία.
Αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που κατέχουν τις συμβάσεις για το χειρισμό του συνόλου των αποβλήτων από τις τοπικές αρχές. Ωστόσο, για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα ηλεκτρικά απόβλητα, δίνονται υπεργολαβίες σε μικρότερες επιχειρήσεις.
Μετά τη συλλογή από τα κέντρα συγκομιδής απορριμμάτων οι μικρές αυτές επιχειρήσεις εξάγουν τα ηλεκτρικά απόβλητα, αντί να τα αποστέλλουν στους ανακυκλωτές.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr