Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια ένοχα για την πρόκληση καρκίνου!
Το πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριδιακό σαπούνι μπορεί να αποβεί μία πολύ επικίνδυνη πράξη, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει νέα αμερικανική μελέτη.
Ένα χημικό στοιχείο που περιέχεται σε πολλά υγρά καθαριστικά του χεριού και αρκετά ακόμη προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως το σαμπουάν και η οδοντόπαστα έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου.
Η τρικλοζάνη είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας ευρέος φάσματος, και ένα από τα κοινά χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε μία ευρεία γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, από τα σκεύη μαγειρικής ως τα παιχνίδια.
Μελέτες έχουν, επίσης, καταδείξει την εμφάνιση του χημικού στο 97% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος καθώς και στα ούρα περίπου του 75% των ανθρώπων που ελέγχθηκαν σχετικά (σ.σ. pentapostagma.gr – τρείς στους τέσσερις).
Δυστυχώς, η τρικλοζάνη ανιχνεύεται και σε περιβαλλοντικές μετρήσεις, ειδικότερα στις Η.Π.Α.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της California, και πιο συγκεκριμένα της Ιατρικής Σχολής του San Diego, βρήκαν ότι η τρικλοζάνη προκαλεί κίρρωση του ήπατος και καρκίνο σε ποντίκια του εργαστηρίου μέσω της διενέργειας μοριακών μηχανισμών που είναι αντίστοιχοι και στους ανθρώπους.
«Η αυξανόμενη ανίχνευση της τρικλοζάνης σε περιβαλλοντικά δείγματα και η ολοένα και αυξανόμενη και ευρεία χρήση της σε καταναλωτικά προϊόντα ενδέχεται να υπερκεράσει τα μέτρια οφέλη της και να οδηγήσει σε έναν σημαντικό και πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο τοξικότητας για το ανθρώπινο ήπαρ, όπως ακριβώς και στα ποντίκια, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με έτερα χημικά στοιχεία με παρόμοια επίδραση», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη διενέργεια της μελέτης Καθηγητής Robert H. Tukey σε σχετική ανακοίνωση τύπου.
Το πλήρες κείμενο της μελέτης δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ο Καθηγητής Robert H. Tukey βρήκε ότι η τρικλοζάνη παρεμπόδιζε την ακεραιότητα του ήπατος, διαταράσσοντας την λειτουργία του ήπατος στα ποντίκια εργαστηρίου. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν στο χημικό στοιχείο για έξι μήνες (κατά προσέγγιση ισοδύναμη έκθεση 18 ανθρώπινων ετών) ήταν πιο επιρρεπή σε όγκους του ήπατος που προκαλούνται από χημικές ουσίες. Οι όγκοι των ποντικιών αυτών αποδείχθηκαν μεγαλύτεροι και κατά πολύ συχνότεροι από τα ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε τρικλοζάνη.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνέστησαν την αποφυγή προϊόντων που περιέχουν τρικλοζάνη, με την εξαίρεση της οδοντόπαστας καθώς η ποσότητα που περιέχεται είναι μικρή.
pentapostagma.gr