Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λέμε «ναι» στην κατανάλωση ψαριού.
Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τη νοστιμιά τους, τα ψάρια έρχονται με ένα πλήθος ευεργετικών ιχνοστοιχείων που κάνουν καλό στην υγεία, το σώμα και το δέρμα μας.
Όμως δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια δύναμη. Κάποια εξ αυτών «νικάνε» στον αγώνα της υγείας. Τα παρακάτω έξι είναι οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές.
Σολομός
Ένα κομμάτι φρέσκου σολομού (όχι ιχθυοτροφείου) βάρους 120 γρ. περιλαμβάνει περίπου 1,5 γρ. λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Και αυτό σημαίνει ότι κάνει καλό στο δέρμα, το ανοσοποιητικό και την καρδιά μας.
Σαρδέλες
Μικροσκοπικές και οικονομικές, περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τον τόνο και τον σολομό, ενώ έχουν και εκπληκτική γεύση. Σε 100 γρ. σαρδέλας θα βρείτε περίπου 20 γρ. πρωτεΐνης και 300mg ασβεστίου – δηλαδή περισσότερο από ό,τι σε ένα ποτήρι αγελαδινού γάλακτος. Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D αγγίζει το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.
Γαύρος
Ένα από τα πιο δημοφιλή ψαράκια του καλοκαιριού και επίσης εξαιρετικά οικονομικό, ο γαύρος περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά καλή πηγή σεληνίου, νιασίνης και βιταμίνης Β12.
Ρέγγα
Διάσημη για την περιεκτικότητά της σε λιπαρά οξέα και μονοακόρεστα λιπαρά, δεν θα πρέπει να λείπει από το νησιώτικο ουζάκι σου.
Τόνος
Γεμάτος φώσφορο, σελήνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και βιταμίνη C, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, νάτριο και μαγγάνιο, κερδίζει επάξια μια θέση στη διατροφή μας. Απλώς αποφύγετε τις πολλές κονσέρβες τόνου, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Πέστροφα
Μπορεί να είναι του γλυκού νερού, όμως ανταγωνίζεται στα ίσα τους θαλασσοπόρους αντιπάλους της. Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και γεμάτη φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Α, η ταπεινή πέστροφα κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλό μας.