Κι αν φύγετε εσείς θα έρθουν άλλοι, είναι το νέο μήνυμα που στέλνει στην κίνηση των 6+6 ο Στέφανος Κασελάκης ο οποίος μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2023 περιέγραψε το Greek dream, το νέο τοπίο που θέλει ο ίδιος να φέρει στη χώρα.
“Μια επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα, που ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες και τους νόμους, είχε ενσυναίσθηση για το γείτονά του”. Εν αναμονή της νέας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου.
“Ως παραίνεση δεν το υποστηρίζω, ως μια αναγνώριση της πραγματικότητας είναι κοντά στην αλήθεια”, σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, “το κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο να λές μένω μέχρι να φύγω”, τόνισε Γιώργος Τσίπρας. Όσο οι ανακοινώσεις από την ομάδα Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου δεν έρχονται, ο Στέφανος Κασελάκης όπως είναι λογικό σηκώνει το γάντι και μεταφέρει την πίεση στην άλλη πλευρά με μία τακτική που έχει δύο όψεις.
Όπως ανέφερε, εφόσον δεν έχει δει καμία ανακοίνωση ή απόφαση από την πλευρά των 6+6, θεωρεί ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, απαντά στο επιχείρημα ότι θα ”χάσει” τη γενιά των σαραντάρηδων προαναγγέλλοντας την εμφάνιση φρέσκων προσώπων που δεν είναι γνωστά ως τώρα και τα οποία θα συγκροτήσουν νέα ομάδα στελεχών.
Δρομολογείται η διάσπαση. Θέμα 24ωρων, αν όχι ωρών
Η αποχώρηση των 6+6 θεωρείται δεδομένη, παρά τις εκκλήσεις για ενότητα και γέφυρες συνεννόησης από στελέχη όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πλέον θέμα 24ωρων- ή και λιγότερο- καθώς τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση, αντιλαμβάνονται πως κάθε μέρα που περνάει δίχως να κάνουν πράξη την απόφαση τους, λειτουργεί ως εγκλωβισμός και προκαλεί φθορά στους ίδιους. “Η ευθύνη της έντασης, της σύγκρουσης και των εξελίξεων βαραίνει τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα”, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του περιβάλλοντος των 6+6 σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου η έξοδος αναμένεται να είναι συντεταγμένη και μαζική ενώ θα διαπερνά κάθετα το κόμμα και τη Νεολαία.
Ενώ όπως όλα δείχνουν, η επομένη της δεύτερης διάσπασης θα φέρει νέα κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να αριθμεί παραπάνω από δέκα βουλευτές. Είναι δεδομένο ότι την ίδια ώρα “τρέχουν” διεργασίες για την συγκρότηση νέου σχήματος στον χώρο της κεντροαριστεράς. Εφόσον τα δεδομένα αυτά επιβεβαιωθούν, η συγκρότηση νέας Κ.Ο. θα δώσει ώθηση στις εξελίξεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε στο ethnos.gr την δική του οπτική για το νέο φορέα όπως και ο Πέτρος Κόκκαλης ενώ είναι βέβαιο ότι οι ζυμώσεις για ανασύνθεση στον χώρο θα πυκνώσουν και η συζήτηση θα γίνει πιο συγκεκριμένη. Εξάλλου τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πολιτικός χώρος στην ευρύτερη κεντροαριστερά αλλά και διαθεσιμότητα ψήφου. Εάν θα καλυφθεί και με ποιον τρόπο είναι κάτι που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα.
Προσπάθεια ανάταξης για τον προϋπολογισμό εν μέσω διάλυσης και δημοσκοπικής κατάρρευσης
Οι ίδιες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια τάση που αν παγιωθεί θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες μάχης επιβίωσης: Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθερά να και όχι με μεγάλο προβάδισμα ή αποφασιστική ενίσχυση, δεύτερο κόμμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάσα του ΚΚΕ. Στον παλμό του Νοεμβρίου που δημοσίευσε η Prorata στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έρχονται ισοπαλία με 10.5% έκαστος. Το μέγα ζητούμενο για τον Στέφανο Κασελάκη και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου είναι η ανατροπή αυτής της τάσης και η αλλαγή του κλίματος που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να πιάσει τον πήχη που έθεσε ο πρόεδρος του, το 17.8% του Ιουνίου, και πιο εμφατικά ο στενός συνεργάτης του, Γιώργος Τσίπρας: “Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ, έρθει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα πρόκειται προφανώς για αποτυχία της νέας ηγεσίας”. Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να υπερασπιστεί τον Παύλο Πολάκη στη επίθεση που εξαπέλυσε ο υπερτομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Σία Αναγνωστοπούλου: “Υπήρξε επίθεση της κ. Αναγνωστοπούλου στον κ. Πολάκη, αν θέλουμε να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ήρθε η απάντηση. Μην το κάνουμε μεγάλο θέμα. Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε θέμα υγείας. Ήταν δημοσιοποιημένα στοιχεία, δεν υπήρχε κανένα ιατρικό απόρρητο”.
Εν μέσω εσωκομματικού σπαραγμού και διάλυσης, ο Σωκράτης Φάμελλος επωμίζεται την ευθύνη της σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Bουλή στην συζήτηση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και του Έβρου. Την ίδια στιγμή επιχειρείται η επιστροφή της ατζέντας στα μεγάλα ζητήματα, με κρίσιμο ορόσημο τον προϋπολογισμό. Για προϋπολογισμό ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους, έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς.
ethnos.gr