Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού είναι η Λάρισα καθώς παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τα φρεάτια της πόλης να υπερχειλίζουν και να έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν σπίτια.
Πριν από λίγο, ήχησε και 112 στους κατοίκους του Αγίου Θωμά με εντολή να «απομακρυνθούν» προς Φιλιππούπολη.
Από το πρωί το ύψος της στάθμης του Πηνειού ξεπερνά τα 9 μέτρα. Ο φόβος για υπερχείλιση του ποταμού, ακόμα και για να μπουν τα νερά μέσα στην πόλη της Λάρισας δεν έχει περάσει. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η γέφυρα της Γιάννουλης έκλεισε εξαιτίας του μεγάλου όγκου των νερών, καθώς έχει προβλήματα στατικότητας.
Οι δυτικές συνοικίες της πόλης εμφανίζουν εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.
Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.
Η συνοικία του Αγίου Θωμά έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ίδια είναι η κατάσταση και στην Αγία Μαρίνα, στην πρώτη συνοικία που συναντά κανείς ερχόμενος στη Λάρισα από τη Θεσσαλονίκη. Στα δεξιά του δρόμου, το νερό έχει καλύψει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου, σιλό, αποθήκες εμπορευμάτων. Σε μικρή απόσταση, το ποτάμι έχει καταλάβει και τις δύο πλευρές του δρόμου. Αν δεν φύγει το νερό, είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις καταστροφές.
Υπερχείλιση του Πηνειού
Η υπερχείλιση του Πηνειού δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.
Αυτή τη φορά, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.
Στον Άγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την άνοδο τη στάθμης του νερού, με ψυχραιμία. Βέβαια, ήδη, από χθες έχουν βγει από υπόγεια και ισόγεια στις περιοχές αυτές και έχουν κινηθεί προς ασφαλέστερα μέρη.