Το κρουασάν βουτύρου ταιριάζει ιδανικά με τον πρωινό καφέ, ενώ παράλληλα αποτελεί και σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Έχετε σκεφτεί όμως, για ποιο λόγο έχουν σχήμα που παραπέμπει σε μισοφέγγαρο; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα μύθο που έχει δύο εκδοχές και γυρίζει το χρόνο πίσω στον 17ο αιώνα.
Σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του «Advanced Bread and Pastry» από τον Michel Suas, αφορά ένα περιστατικό από το 1683.
Τότε λοιπόν οι Οθωμανοί πολιόρκησαν για δεύτερη φορά την Βιέννη και προσπάθησαν να εισβάλλουν σε αυτή το βράδυ, σκάβοντας ένα λαγούμι κάτω από τα τείχη της, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι.
Οι αρτοποιοί όμως που είχαν ξεκινήσει την δουλειά τους, αντιλήφθηκαν τις κινήσεις τους, σήμαναν συναγερμό και κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση.
Για να το γιορτάσουν, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλύκισμα που θα θύμιζε σε όλους τη νίκη αυτή. Έτσι, έφτιαξαν τα κρουασάν, δίνοντάς τους το σχήμα του μισοφέγγαρου που ήταν στην σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η δεύτερη εκδοχή αφορά ένα παρόμοιο περιστατικό στην Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Βούδας το 1686, όταν ένας αρτοποιός αντιλήφθηκε την επίθεση των Τούρκων και ειδοποίησε τους συμπατριώτες του και αποκρούστηκε η επίθεση.
Όπως καταλαβαίνεται και οι δύο που είναι οι επικρατέστερες ουσιαστικά αναφέρουν πως τα κρουασάν δημιουργήθηκαν με αφορμή μία νίκη επί των Τούρκων και αποφασίστηκε να τους δώσουν σχήμα μισοφέγγαρου για να παραπέμπει στην σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πηγή: gazzeta.gr