Τα θέματα που αφορούν στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης συζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη που συναντήθηκε στην Αθήνα με τις νέες διοικήσεις του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε το θέμα της πορείας και της σκοπιμότητας του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης, καθώς και οι προηγούμενες μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και έχουν ήδη κατατεθεί στη ΡΑΕ προς έγκριση και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και διαχείριση του τοπικού δυναμικού και των υπαρχουσών μονάδων, αλλά και των υποδομών διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας.
Επίσης συζητήθηκαν οι τρόποι ανάπτυξης έξυπνων δικτύων, το πιλοτικό πρόγραμμα που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν με την τοποθέτηση 5000 μετρητών, το σχέδιο της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, η 2η φάση του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και το πρόγραμμα Net Metering .
«Σε όλα τα ζητήματα έγινε διεξοδική ανάλυση για τις απόψεις και τη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με τη συνδρομή της στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, όπως είναι τα έξυπνα δίκτυα, τα μικροδίκτυα και η διεσπαρμένη παραγωγή, ενώ αναφορά έγινε και στις υπάρχουσες συνεργασίες της Περιφέρειας Κρήτης με τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς της Κρήτης, στον τομέα κατάρτισης εξειδικευμένων στελεχών στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες» σημειώνει η Περιφέρεια Κρήτης.
Επίσης τονίζει ότι στη συνάντηση στη ΡΑΕ συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα εξορθολογισμού του νομικού πλαισίου δανειοδότησης των ΑΠΕ, με έμφαση στην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, στην αύξηση των ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες, στην καθιέρωση αυστηρότερων δικλίδων ασφαλείας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, σεβασμού στις ήδη υπάρχουσες μορφές ανάπτυξης της Κρήτης, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, αλλά και στο υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς γης για τους χώρους όπου θα εγκατασταθούν ΑΠΕ.
Ακόμη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στη διαχείριση των αδειών ΑΠΕ που έχουν ήδη δοθεί και που αφορούν έργα παραγωγής περίπου 3000 MW, εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί τα 270 MW, καλύπτοντας το 25% περίπου του συστήματος της Κρήτης.
«Η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τον ΔΕΔΗΕ και τη ΡΑΕ ήταν και παραμένει εξαιρετική, με αποκλειστικό γνώμονα πάντα την ισόρροπη και υγιή ενεργειακή ανάπτυξη της Κρήτης» τόνισε σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη.
Όπως είπε η ίδια, εξήγησε στις νέες διοικήσεις των φορέων, τη σκοπιμότητα του ενεργειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης που εκπονείται από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τα πρόσθετα στοιχεία που περιλαμβάνει, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα των υδρογονανθράκων, του αγωγού φυσικού αερίου, κλπ. ενώ αναζητήσαμε λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν».
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειαρχη, ιδιαίτερα θετικό είναι το στοιχείο ότι «υπάρχει εξαιρετικά καλή διάθεση συνεργασίας απ’ όλους κι αυτό θα μας οδηγήσει στις βέλτιστες αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, ενώ είναι κοινή πεποίθηση ότι μέσα από την ευρεία αυτή συνεργασία, θα μπορέσουμε να καταστήσουμε την Κρήτη πρωτοπόρο σε θέματα νέων ενεργειακών τεχνολογιών, πάντα με σεβασμό στο φυσικό κάλλος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας».
Τέλος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την προσπάθεια, τη συνεργασία, με όλους τους φορείς εντός και εκτός νησιού αλλά και με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου μας, έτσι ώστε μαζί με στελέχη που έχουν γνώση, εμπειρία και έχουν δουλέψει στο αντικείμενο, να υλοποιηθεί ο ιδανικότερος σχεδιασμό «που θα φέρει την Κρήτη στην κορυφή των ενεργειακών εξελίξεων της επόμενης μέρας» όπως υπογράμμισε η κ. Μανασάκη.