Το σύνδρομο της υπερλειτουργικής ή υπερδραστήριας κύστης, η λεγόμενη συχνοουρία, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών.
Εκτιμάται ότι μία στις έξι γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες υποφέρουν από υπερδραστήρια κύστη. Μάλιστα σε ηλικίες άνω των 40 ετών, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 17%. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, που ξεπερνά το 84%, δεν λαμβάνουν θεραπεία
Παρά τον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, η συχνοουρία συνήθως δεν οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία ή στη γενικότερη κακή κατάσταση της υγείας.
Συχνουρία μπορεί να εμφανίζεται τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα ή, κάποιες φορές, μόνο τη νύκτα, οπότε πρόκειται για νυκτουρία.
Ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση, ασυνήθιστο χρώμα ούρων ή έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση.
Η αιτία του συνδρόμου συνήθως δεν είναι γνωστή, ενώ ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, πρέπει να διερευνηθούν κατά περίπτωση ανάλογα και με την συνυπάρχουσα συμπτωματολογία.
Συνηθέστερα αίτια συχνοουρίας είναι:
-Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες
-Ουρολοιμώξεις
-Νευρολογικές νόσοι
-Ουρολογικές παθήσεις όπως πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Ορισμένα καρδιολογικά νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια
-Η χρήση φαρμάκων όπως τα διουρητικά ή τα νευροληπτικά φάρμακα που χορηγούνται συχνά σε ηλικιωμένους
-Ορμονικές διαταραχές
-Οι συστηματικές φλεγμονές, όπως ορισμένες ιώσεις του αναπνευστικού, στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και ηπατίτιδα
-Αυξημένο στρες, που προκαλεί συχνά συχνοουρία σε μικρές κυρίως ηλικίες.
Επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό όταν υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα. Τέτοια μπορεί να είναι αίμα στα ούρα, κόκκινο ή σκούρο καφέ χρώμα ούρων, επώδυνη ούρηση, πόνος στη μέση, χαμηλά στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα, δυσκολία στην ούρηση ή στο άδειασμα της κύστεως, επείγουσα επιθυμία για ούρηση, απώλεια του ελέγχου της ούρησης ή πυρετός.