«Αξιοθρήνητες» οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη χώρα, τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο όχημα μπροστά σε ένα τέμενος στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, ενώ στο Χαλέπι άλλοι δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερα προχώρησαν σε ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί βαρύτερος στη Νάμαρ, μια περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός σοβαρά τραυματισμένων από την έκρηξη. Ανάμεσα στους 22 νεκρούς είναι δυο γυναίκες και ένα παιδί, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια αυτή.
Στο Χαλέπι, ελικόπτερα βομβάρδισαν τη συνοικία Μπαμπ αλ Νάιραμπ, στην παλιά πόλη, και τη Σαλαχίν, στο νότο.
Βόρεια του Χαλεπιού, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) συνέχιζαν να προελαύνουν και κατέλαβαν το χωριό Μπαγαϊντίν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Την Τετάρτη, οι μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν οκτώ χωριά ανάμεσα στο Χαλέπι και στα σύνορα, έπειτα από αιματηρές μάχες.
Οι νίκες αυτές επιτρέπουν στο ΙΚ να ανοίξει δρόμο προς τις στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες Άζαζ και Μάρεα, προπύργια του Ισλαμικού Μετώπου, μια συμμαχίας ισλαμιστικών ομάδων που μάχονται εναντίον του. Η κατάληψη της Άζαζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το φυλάκιο Μπαμπ αλ Σαλάμ, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τους αντάρτες, πιθανόν δίνει πλεονέκτημα στους τζιχαντιστές, που επιδιώκουν να επεκτείνουν το «χαλιφάτο» που εγκαθίδρυσαν τον Ιούνιο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχουν.
Για τον Τσαρλς Λίστερ, ειδικό του ινστιτούτου Brooking, οι αντάρτες που δρουν στη βόρεια Συρία βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια «υπαρξιακή απειλή».
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) επισήμανε σήμερα ότι οι συνεχιζόμενες μάχες στο Χαλέπι έχουν φέρει τους αμάχους αντιμέτωπους με «αξιοθρήνητες συνθήκες». Η ΔΕΕΣ πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να διανεμηθεί βοήθεια «σε όλη την επαρχία, τόσο στα τμήματά της που ελέγχει το καθεστώς όσο και αυτά που ελέγχουν οι αντάρτες».
Στον πόλεμο στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 171.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Πηγή: protothema.gr