Το ιδεολογικό πλαίσιο των συνεργασιών που μπορεί να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ-1», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Από το κυβερνητικό σχήμα εξαιρούνται δυνάμεις «που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή», επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ ή το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεργαστεί και διευκρίνισε ότι «αν λοιπόν υπάρξουν, που πιστεύω ότι θα υπάρξουν, μπορεί να υπάρξουν δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί».
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτή θα επιτευχθεί. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει, το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. «Σας λέω λοιπόν, πρόσθεσε, με ειλικρίνεια: Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα. Δε ζητάμε λευκή επιταγή και δε ζητάμε να πάρουμε μία ιστορική ρεβάνς, θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή διότι ο αντίπαλός μας δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος».
Ο βασικός μας αντίπαλος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, είναι ένα κατεστημένο που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα κι εμείς θέλουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα προκειμένου πρώτον να μπορέσουμε να συγκρουστούμε εντός της χώρας για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που είναι απαραίτητες».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι αυτή η διαπραγμάτευση να μην διαρκέσει επ΄ αόριστον, αλλά όσο το συντομότερο λήξει τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Σχετικά με την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας είπε ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαφρυνθούν τα χαμηλά στρώματα και τα μεσαία στρώματα. Θα επιβαρυνθούν κάποιοι, πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Κάποιοι έχουν δίκιο να φοβούνται. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι φοροφυγάδες και οι λαθραίοι και είναι αυτοί που έχουν πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τη φορολογική βάση και δεν θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές. Αντιθέτως, πρόσθεσε, τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν».
Σχετικά με τις επενδύσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμπαρασύρει ιδιωτικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα συγκροτήσει ένα 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο που να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες κρίσης. Στην ερώτηση σχετικά με την έλλειψη εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε : «Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε την εμπειρία που είχαν οι προκάτοχοί μας. Δεν έχουμε εμπειρία της συνδιαλλαγής, δεν είμαστε καλοί στη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε δεν τα πάμε και πολύ καλά ούτε με τους μιντιάρχες ούτε με τους τραπεζίτες, η αλήθεια είναι επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρναμε μίζες στα κομματικά μας ταμεία, από τη SIEMENS και από άλλες εταιρείες», ενώ σημείωσε ότι οι «έμπειροι έριξαν τη χώρα στα βράχια».