Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lethbridge στον Καναδά, έδειξαν ότι το αυξημένο στρες στην γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της εκτός από τις ήδη γνωστές επιπτώσεις στην υγεία την δική της και του βρέφους, συνδέεται με ακόμα μία, άγνωστη μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, το στρες στην εγκυμοσύνη της μητέρας αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί πρόωρα το… εγγόνι της! Δηλαδή, αν η μητέρα αυτή γεννήσει κορίτσι, τότε είναι αυξημένες οι πιθανότητες αυτό το παιδί να έχει πρόωρο τοκετό αν μείνει έγκυος όταν μεγαλώσει.
Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Medicine, αναλύει αποτελέσματα υφιστάμενων ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις του στρες στην εγκυμοσύνη μιας γυναίκας.
Οι επιστήμονες αυτήν τη φορά δεν περιορίστηκαν στην εξέταση γυναικών που είχαν αυξημένο στρες κατά την εγκυμοσύνη τους, αλλά προχώρησαν την έρευνά τους και στις κόρες αυτών των γυναικών και τις δικές τους εγκυμοσύνες.
Η επικεφαλής της έρευνας, Gerlinde Metz, υποστηρίζει ότι η νέα μελέτη δείχνει πως το μητρικό στρες μπορεί να προκαλέσει τροποποιήσεις στην δομή του microRNA του παιδιού με τις επιπτώσεις να εκτείνονται σε αρκετές γενιές.
Μερικά μόρια, που ονομάζονται microRNA, έχουν τη δύναμη να παύσουν ή να εκκινήσουν τη λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων που είναι υπεύθυνα για ορισμένα από τα χαρακτηριστικά μας. Η μελέτη αυτού του τύπου ονομάζεται επιγενετική.
Η δρ Metz και οι συνεργάτες της εξέτασαν ειδικά τις κληρονομικές πληροφορίες που είναι γνωστό πως συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ενός πρόωρου τοκετού, κάτι που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των νεογνών και γενικότερων προβλημάτων υγείας αργότερα στη ζωή τους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι με περισσότερη έρευνα αυτών των μηχανισμών μπορεί να είναι δυνατόν να προβλέψουμε και να προλάβουμε την πρόωρη εγκυμοσύνη, αλλά και άλλες ασθένειες.