ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ

Στο σφυρί η θρυλική Mercedes και το αερόστατο των Ωνάση

Ποιος δεν θα ήθελε να δει, να… ακουμπήσει, πόσο μάλλον να μπορέσει να αποκτήσει κάτι από την αυτοκρατορία Ωνάση; Και πώς μπορεί να γίνει δημοπρασία αντικειμένων της θρυλικής οικογένειας χωρίς να γίνει πόλος έλξης για τους απανταχού φαν και μη των Ωνάσηδων;

Άλλωστε, μέσα από τα αντικείμενα, που βγάζει στο σφυρί η Εθνική Τράπεζα ως ειδικός εκκαθαριστής της εταιρίας Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες Α.Ε., είναι ακόμα και σήμερα ζωντανός ο θρύλος της οικογένειας του Έλληνα κροίσου!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έπιπλα επώνυμων οίκων που κοσμούσαν το γραφείο του Αλέξανδρου, του γιου το Αριστοτέλη, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς και το αερόστατο του αδικοχαμένου «αεροπλανάκια», όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί χαϊδευτικά ο πατέρας του.

Τη λίστα των αντικειμένων που μπορεί κάποιος να «χτυπήσει» συμπληρώνει η συλλεκτική Mercedes Benz Automatic-250/8, που αγόρασε ο Αλέξανδρος το 1972 στο όνομα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και η οποία, μετά το αεροπορικό δυστύχημα που του κόστισε τη ζωή, φυλάχτηκε με τα υπόλοιπα προσωπικά του αντικείμενα σε αποθήκη στο Ελληνικό.

Όπως είναι αναμενόμενο, 25 χρόνια μετά, τα αντικείμενα έχουν χάσει μεγάλο μέρος από την αξία και την λάμψη τους, ωστόσο έχει ανέβει κατακόρυφα η συναισθηματική τους αξία. Στο σύνολό τους όλα τα δημοπρατούμενα αντικείμενα έχουν εκτιμηθεί στις 31.000 ευρώ – φυσικά στόχος όλων είναι να ξεπεραστεί κατά πολύ το αρχικό ποσό εγγύησης.

Συγκεκριμένα, η σκαλιστή ξύλινη σειρά επίπλων που αποτελείται από ένα μεγάλο τραπέζι συσκέψεων, τέσσερις ξύλινες καρέκλες, ένα γραφείο, δύο μεγάλα μπουφέ, μία διευθυντική πολυθρόνα, δύο ξύλινες πολυθρόνες επισκεπτών και ένας καναπές, όλα της ίδιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας -έπιπλα γραφείου που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος, αγγίζουν τα 15.000 ευρώ.

Η πολυτελέστατη για την εποχή  Mercedes με τα λευκά δερμάτινα καθίσματα, τα ηλεκτρικά παράθυρα, τον κλιματισμό, το αυτόματο τεσσάρι κιβώτιο ταχυτήτων και την επένδυση από ξύλο τριανταφυλλιάς στο ταμπλό αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό εγγύησης, που είναι τα 10.000 ευρώ. Όταν ο Αλέξανδρος θέλησε να την αποκτήσει, πλήρωσε 250.000 δραχμές, πόσο αστρονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας «θνητός» έπρεπε να δουλέψει 3.572 ημέρες για να την αποκτήσει, μιας και το μεροκάματο δεν ξεπερνούσε τις 70 δραχμές!

Μεγάλη είναι και η συλλεκτική αξία του αερόστατου κατασκευής Sky Balloons Ltd και τύπου Sky 120-24 αερόστατο με ποσό εγγύησης τα 6.000 ευρώ, που συνοδεύεται από το ειδικό τρέιλερ, το καλάθι, διπλό καυστήρα fan ψυχρού αέρα, σχοινιά, πόλους τεφλόν και τέσσερα καλύμματα.

Δημοπρατούνται, δε, και αντικείμενα εκτός Ελλάδος: ένα γραφείο στην Ιερουσαλήμ και μία θέση πάρκινγκ στο Λονδίνο.

Όποιος ενδιαφέρεται να δώσει τον.. οβολό του και να «χτυπήσει» κάποιο από τα περιουσιακά στοιχεία του πρωτότοκου γιου του Αριστοτέλη μπορεί να το κάνει στις 21 Οκτωβρίου στο γραφείο της αρμόδιας συμβολαιογράφου της εταιρίας Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες Α.Ε., στην οδό Ομήρου στην Αθήνα (οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν έγγραφη προσφορά έως τις 21 Οκτωβρίου).

Η ζωή του χρυσού κληρονόμου και μονάκριβου γιου του Αριστοτέλη

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948 από τον γάμο του πατέρα του Αριστοτέλη με την πρώτη του γυναίκα Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος είναι ο πρωτότοκος γιος του Αριστοτέλη.

Ο Αλέξανδρος πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, αν και η σχέση του με τον πατέρα του ειδικά μετά τον χωρισμό του από τη μητέρα του, δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Είχε πληγωθεί πολύ από τη σχέση του πατέρα του με την Μαρία Κάλλας, την οποία συνήθιζε να αποκαλεί «τραγουδίστρια».

Φήμες λένε, μάλιστα, ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αλέξανδρος έβαζε τον Αριστοτέλη να διαλέξει ανάμεσα σε εκείνον και την Μαρία.

Για σχέση αντιζηλίας ανάμεσα στα παιδιά του Ωνάση και την Τζάκι Κέννεντυ έκαναν λόγο τα δημοσιεύματα της εποχής. Βαρέως πήρε και το γάμο της μητέρας του λίγα χρόνια μετά με τον Σταύρο Νιάρχο, το 1971

Ο εφοπλιστής πατέρας του δεν σταματούσε να του λέει ότι «τα λεφτά είναι στα καράβια», ο πρωτότοκος του Αριστοτέλη όμως είχε πάθος με την ταχύτητα, τα σπορ αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα – κάτι που προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στον Έλληνα κροίσο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Αλέξανδρος ανέλαβε τη διαχείριση της Ολυμπιακής.

Το τραγικό δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής του

Ο διάδοχος της αυτοκρατορίας άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Ιανουαρίου 1973, στις 7 το απόγευμα στο νοσοκομείο ΚΑΤ, σε ηλικία 25 ετών.

Είχε προηγηθεί το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το μεσημέρι της 22ας Ιανουαρίου 1973 όταν το αεροσκάφος που χειριζόταν ο Αλέξανδρος ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136» κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

Εκείνος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα.

Το αεροπορικό ατύχημα ήταν η αρχή του κακού για την υπέρλαμπρη μέχρι τότε οικογένεια.

Μπορεί ο Αριστοτέλης να κατηγορήθηκε πολλάκις ότι οι γυναίκες ήταν το παν στη ζωή του, αφήνοντας έτσι τα παιδιά του σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο τον θάνατο του γιου του, ο Έλληνας κροίσος δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει ποτέ. Θεωρώντας βέβαιο ότι ο Αλέξανδρος έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, ο Αριστοτέλης έφυγε από τη ζωή βυθισμένος στη θλίψη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact