ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης: «Άδικο και παράλογο να θεωρείσαι ξένος στον τόπο σου»


Ζητεί λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Ομάδα Κυπρίων είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στη γενέτειρά του, την Ίμβρο. Της ομάδας, η οποία προηγουμένως επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και το Αϊβαλί (Κυδωνίες), ηγείτο ο εφημέριος του ναού, π. Μιχαήλ Σπανός. Οι Λεμεσιανοί επισκέπτες της Ίμβρου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας στο Σχοινούδι, το οποίο έως το 1964 κατοικείτο από 3.000 Έλληνες και ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Τουρκίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Βαρθολομαίος χαιρέτισε την παρουσία των Κυπρίων στην Ίμβρο και εξήρε το γεγονός ότι με την παρουσία τους τίμησαν τη γενέτειρα του. Επίσης, έστειλε αδελφικές ευχές στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αγκαλιάζει με αδελφική αγάπη όλους τους Κυπρίους και ευχήθηκε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους Κυπρίους, το οποίο «ταλαιπώρησε πολύ και εμάς, φυσικά άθελα σας», να λήξει αισίως. Τόνισε ότι αυτό «πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λύση να είναι δικαία, λειτουργική και μόνιμη».

Επίσης, τόνισε τη συμπόρευση της Εκκλησίας Κύπρου και Φαναρίου και εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. «Ευλογώ όλο τον Κυπριακό λαό και εύχομαι τα βέλτιστα και τα κρείττονα» είπε. Ο π. Μιχαήλ πρόσφερε στον Πατριάρχη εκ μέρους της ενορίας του μια εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και τη διατριβή του, η οποία αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Να σημειωθεί πως στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο δράμα της Ίμβρου και Τενέδου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων. «Όπου κι αν ταξιδέψαμε όλες αυτές τις πονεμένες δεκαετίες, η Ίμβρος εξακολούθησε να μας πληγώνει, για να παραφράσουμε τον μικρασιάτη νομπελίστα ποιητή μας» ανέφερε.

Επιπλέον, εξέφρασε αισιοδοξία ότι έρχονται καλύτερες μέρες, αλλά τόνισε ότι «επιστρέφουμε μέσα στα αποδεκατισμένα χωριά μας» και πρόσθεσε ότι οι Ίμβριοι περιμένουν την απόδοση του αυτονόητου δικαιώματος να κληρονομούν τις περιουσίες των πατέρων τους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, την οποία, όπως σημείωσε, όσοι την έχασαν ήταν αποτέλεσμα του ξεκληρίσματος πριν 50 χρόνια.

Στην πολιτική της Τουρκίας της περιόδου εκείνης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το «περίφημο κατάπτυστο πρόγραμμα διαλύσεως», του οποίου σήμερα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του. «Είναι άδικο και παράλογο να θεωρείσαι ξένος και πολίτης δευτέρας κατηγορίας στον τόπο σου» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact