Η Χριστιάνα Καλογήρου θέλει να ανακαταλάβει από το ΣΥΡΙΖΑ την περιφέρεια Β. Αιγαίου
Άρχισαν οι εκλογοδικαστικές μάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.
Την σκυτάλη της πρώτης δίκης, με δικηγόρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, έχει στα χέρια της η Χριστιάνα Καλογήρου της ΝΔ, η οποία με δικαστική απόφαση εξέπεσε από περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μετά από ένσταση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν οι εκλογοδίκες για τον Δήμο Παγγαίου και τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας
Ειδικότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης είχε ανακηρύξει την κυρία Καλογήρου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αφού διασταύρωσε προηγουμένως τα ξίφη της με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά υποστηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιο (Νάσο) Γιακαλή.
Όμως, κατά της Χριστιάνας Καλογήρου κατατέθηκε στη Διοικητική Δικαιοσύνη ένσταση η οποία συνυπογραφόταν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Ζερδελή, τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Τεντόμα και τα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μυτιλήνη Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Μάντζαρη.
Κατόπιν αυτού το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με απόφασή του ακύρωσε την ανακήρυξη της κυρίας Καλογήρου, καθώς διαπίστωσε κώλυμα εκλογιμότητας επειδή κατείχε διευθυντική θέση το αμέσως προηγούμενο διάστημα των εκλογών. Δηλαδή ασκούσε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014.
Συγκεκριμένα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι η θέση του Γενικού Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εμπίπτει στις περιπτώσεις του εκλογικού κωλύματος. Και αυτό γιατί ο Γενικός Γραμματέας, κατά την άσκηση των καθηκόντων του από την επίμαχη θέση, έχει κατά τεκμήριο μεγαλύτερη δυνατότητα αθέμιτου επηρεασμού των ψηφοφόρων.
Τώρα, με νομικό παραστάτη τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, η κυρία Καλογήρου προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση με την οποία εξέπεσε του αξιώματός της.
Ο κ. Παύλοπουλος υπογραμμίζει ότι το Εφετείο Πειραιά, με μια διασταλτική και πλημμελή ερμηνεία τόσο του εκλογικού νόμου όσο και της νομολογίας των δικαστηρίων, ερμήνευσε εσφαλμένα το ποιοι εκπίπτουν του αξιώματός τους λόγω εκλογικού κωλύματος.
Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομολογία του Εκλογοδικείου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν αποτελεί ή όχι κώλυμα εκλογιμότητας η θέση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Δεν παραλείπει ο κ. Παυλόπουλος να επισημάνει ότι τα δικαστήρια έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι «συνταγματικά επιβεβλημένη η στενή ερμηνεία» των διατάξεων περί κωλύματος εκλογιμότητας. Εκ των πραγμάτων το κώλυμα δεν μπορεί να καταλάβει την περίπτωση της κυρίας Καλογήρου, καθώς η θέση των αιρετών οργάνων των περιφερειών, όπως είναι αυτή που κατείχε, δεν μπορεί να ενταχθεί στους κανόνες του ασυμβιβάστου, προσθέτει ο κ. Παυλόπουλος.
Το Εφετείο έκανε μια αυθαίρετη εξομοίωση της θέσης που κατείχε η κυρία Καλογήρου με αυτήν του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, κάτι που είναι αντίθετο στο πνεύμα του εκλογικού νόμου και στις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Τους χωρίζουν 36 ψηφοδέλτια στον Δήμο Παγγαίου
Η δεύτερη εκλογοδίκη που θα γίνει είναι για τον Δήμο Παγγαίου (περιφέρεια Καβάλας), καθώς τους δύο μονομάχους υποψηφίους δημάρχους τους χωρίζουν 36 ψηφοδέλτια, ενώ πολλά είναι τα άκυρα και τα λευκά.
Ο Βασίλης Ξουλόγης από το 2002 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ήταν Δήμαρχος Παγγαίου (πριν από τον Καλλικράτη Δήμαρχος Πιερέων).
Όμως, κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου έχασε τη μάχη από τον Φίλιππο Αναστασιάδη για 36 ψηφοδέλτια.
Στον Δήμο Παγγαίου ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων ήταν 23.124. Από τον αριθμό αυτόν τα 963 ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα, ενώ βρέθηκαν και 477 λευκά. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων ανήλθε σε 21.684.
Εξ αυτών, ο συνδυασμός του κ. Ξουλόγη έλαβε 10.824 ψήφους και του κ. Αναστασιάδη 10.860 (διαφορά 36 ψηφοδελτίων).
Ο μη εκλεγείς δήμαρχος κ. Ξουλόγης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι το πολιτικό και το διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εσφαλμένα ακύρωσαν ορισμένα ψηφοδέλτια τόσο του συνδυασμού του όσο και του συνδυασμού του κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Ξουλόγης καταγράφει αναλυτικά ανά εκλογικό τμήμα τα άκυρα ψηφοδέλτια, επισημαίνοντας ότι πάνω στα ψηφοδέλτια που παράνομα δεν ακυρώθηκαν υπήρχαν αποτυπώματα χειλιών από κραγιόν, αστερίσκοι, αγκύλες, σχήματα, μουντζούρες, υπογραμμίσεις ονομάτων, λαδιές, σκισίματα, διάφορα γράμματα της αλφαβήτου (Ζ,Υ,Ν), κ.λπ.
Παράλληλα, αναφέρει ότι υπήρχαν συνολικά 407 ψηφοδέλτια χωρίς την υπογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.
Τελικά, ο κ. Ξουλόγης ζητεί από το ΣτΕ να καταμετρηθούν στον συνδυασμό του 10.834 έγκυρα ψηφοδέλτια και 10.820 στον συνδυασμό του αντιπάλου του κ. Αναστασιάδη.
Δήμαρχος πριν στηθούν οι κάλπες
Η τρίτη εκλογοδίκη αφορά τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, όπου εκεί εξελέγη δήμαρχος ο Θόδωρος Μπαμπαλής πριν… στηθούν καν οι κάλπες.
Ο κ. Μπαμπαλής ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τον Δήμο Αγράφων. Έτσι, μη έχοντας αντίπαλο, έλαβε ποσοστό 100% με 5.535 ψήφους. Παρ΄ όλ’ αυτά η αποχή άγγιξε το 52,61%.
Και ήταν μονοκούκι ο κ. Μπαμπαλής, καθώς η κάθοδος του αντιπάλου του Χρήστου Δημητρόπουλου αποκλείστηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Ο κ. Δημητρόπουλος τέθηκε εκτός εκλογών λόγω έλλειψης στοιχείων στον φάκελο κατάθεσης του συνδυασμού του. Δεν ανέφερε εάν είχαν θέμα εκλογιμότητας οι υποψήφιοι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων του συνδυασμού του.
Ο κ. Δημητρόπουλος ζητεί την επανάληψη των εκλογών στον Δήμο Αγράφων, υποστηρίζοντας ότι ο εκλογικός νόμος, ως προς το σκέλος που αποκλείει υποψηφίους για τυπικούς λόγους, είναι αντίθετος στο συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και στις συνταγματικές αρχές της ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αναλογικότητας.
Πηγή: Πηγή