Μια αφύσικη… συμφωνία των προγνωστικών μοντέλων για την «ποιότητα» του φετινού χειμώνα στη βόρεια Ευρώπη, απ’ την οποία εξαρτάται ο χειμώνας πανευρωπαϊκά, καταγράφει ο Σάκης Αρναούτογλου.
Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook παρουσιάζει τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση εξέλιξης του καιρού:
Αναλυτικά όσα έγραψε ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ:
CICERO (Kέντρο Διεθνούς Ερευνας για το Κλίμα): Σπάνια ομοφωνία των εποχικών προγνώσεων όσον αφορά στο φετινό χειμώνα για τη βόρεια Ευρώπη!
Πριν από λίγες ημέρες συνέβη προγνωστικά κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο: Στο σύνολό τους τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα συμφωνούν για φέτος ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για έναν πιο υγρό αλλά και ήπιο από το κανονικό χειμώνα στη βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια και κλιματολόγο Nathalie Schaller του CICERO (Kέντρο Διεθνούς Ερευνας για το Κλίμα) οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι σίγουρα συχνά αβέβαιες καθώς τα προγνωστικά μοντέλα μερικές φορές μπορούν να προβλέψουν τον καιρό έως και δέκα ημέρες, ενώ για πάνω από δέκα μέρες ολα είναι ανοιχτά, πράγμα που σημαίνει ότι η προγνωσιμότητα είναι ανύπαρκτη, τουλάχιστον σε μέρη όπως τη βόρεια Ευρώπη.
Υπάρχει όμως μια εξαίρεση στον κανόνα: Το NAO (North Atlantic Oscillation): η λεγόμενη ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού που όπως υποδηλώνει και το όνομα, περιγράφει μια διακύμανση των ατμοσφαιρικών πιέσεων στο επίπεδο της θάλασσας και πιο συγκεκριμένα τη διαφορά πίεσης της στάθμης της θάλασσας μεταξύ ενός μετεωρολογικού σταθμού στην Ισλανδία και ενός στο πορτογαλικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Αζορών… Οταν ο δείκτης αυτός δίνει ισχυρό σήμα τότε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αποτελεί ένδειξη σχετικά καλής προγνωσιμότητας για τον χειμώνα!
Το NAO είναι έντονα θετικό όταν η μέση ατμοσφαιρική πίεση στην Ισλανδία όλο το χειμώνα είναι πολύ χαμηλή ( κακός καιρός εκεί για να το θέσουμε απλά) και εκείνο των Αζορών είναι πολύ υψηλό ( ο καιρός είναι καλός). Στην αντίθετη περίπτωη, αν η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από την Ισλανδία πρόκειται να είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, και αυτή πάνω από τις Αζόρες μικρότερη, τότε ο δείκτης NAO είναι αρνητικός
Αν ο δείκτης ΝΑΟ δεν είναι ούτε έντονα θετικός αλλά ούτε αρνητικός, κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αρκετών χειμώνων, τότε δεν υπάρχει καλή προγνωσιμότητα, και δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το τι να περιμένουμε για το χειμώνα που έρχεται.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εποχικές εκτιμήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατό να μας δώσουν με ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε δύο μήνες από τώρα παρόλαυτά τα έξι εποχιακά μοντέλα πρόγνωσης από τα κορυφαία μετεωρολογικά κέντρα στον κόσμο προβλέπουν έναν σχετικά ισχυρά θετικό NAO για τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Αυτές οι προβλέψεις υπολογίζονται μία φορά το μήνα, και η τελευταία εκτίμηση εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου. Δεν μένει παρα να δούμε αν η σπάνια αυτή συμφωνία των προγνωστικών μοντέλων θα επιβεβαιωθεί στη πράξη και πως θα κυλησει ο καιρός στο νότο της Ευρώπης..
πηγή: www.cicero.oslo.no/
Στην εικόνα παρουσιάζονται από αριστερά προς τα δεξιά: : ΤΟ ΕΥΡΏ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΉ (CMCC), Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (DWD), Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΉ ΜΕΤ ΥΠΗΡΕΣΙΑ MET OFFICE, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ EUROPEAN CENTRE FOR MEDIUM-RANGE WEATHER FORECASTS (ECMWF), Η ΓΑΛΛΙΚΗ MÉTÉO-FRANCE ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΉ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ NCEP
Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου