Μια συνταγή για ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο Σοκολατένιο κέϊκ καλυμμένο με γκανάς σοκολάτας.
Για το καθημερινό πρωϊνό για τον απογευματινό καφέ, για εορταστικές περιόδους στολισμένο με ανάλογα διακοσμητικά, Χριστούγεννα, Πάσχα ή ακόμα και για γενέθλια.
Ένα νόστιμο και εντυπωσιακό κέϊκ για όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
- Για το κέϊκ:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά [χωριστά ασπράδια-κρόκοι]
- 210 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρ. θρυμματισμένη καρυδόψιχα
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 70 γρ. κακάο
- 5-6 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. σοκολάτα λιωμένη
- Για τη γκανάς:
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 6 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 2 κ.γ. μαργαρίνη
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέϊκ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα του κέϊκ.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 2′ μέχρι να αφρατέψει και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη και φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, το κακάο, σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και τη λιωμένη σοκολάτα συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε πηχτή μαρέγκα και τη προσθέτουμε στο μείγμα του σοκολατένιου κέικ μαζί με τη καρυδόψιχα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή με μαρίζ, πολύ απαλά από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Βάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνου για 45′ περίπου. [Ελέγχουμε στα 40′ με οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο για να μη το παραψήσουμε.] Το βγάζουμε από το φούρνο και από τη φόρμα και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη γκανάζ σοκολάτας. Αν θέλουμε επίπεδο το κέϊκ μας, κόβουμε την επιφάνεια που έχει φουσκώσει οριζόντια για να το ισιώσουμε.
- Για τη γκανάς: Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με τη μαργαρίνη. Μόλις λιώσει προσθέτουμε και τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί πλήρως και καλύπτουμε όλο το κέϊκ με τη γκανάς. Αφήνουμε να κρυώσει και διακοσμούσε με φιγούρες της αρεσκείας μας.