Το παιχνίδι που παίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με το ΔΝΤ στην πλάτη της Ελλάδας κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει. Αλλά είναι κοινώς αποδεκτό πως είναι ριψοκίνδυνο.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, για να καταστεί ανταγωνιστική, διαφορετικά δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σόιμπλε, μόλις μια μέρα πριν το κρίσιμο Euroworking Group και σχεδόν ένα 10ήμερο πριν το κρισιμότατο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
«Αν η Ελλάδα δεν γίνει ανταγωνιστική, δεν θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Ταυτόχρονα, απέκλεισε εκ νέου την πιθανότητα να ληφθεί απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. «Ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αποφασιστεί, μόνο εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ», διεμήνυσε, μάλιστα, ο Σόιμπλε.
«Κούρεμα του χρέους για χώρα του ευρώ δεν μπορεί να αποφασιστεί γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», εξήγησε ο Σόιμπλε.
«Η πίεση προς την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά δεν θα γίνει ανταγωνιστική η οικονομία της και δεν θα μπορέσει η χώρα να μείνει στο ευρώ», επανέλαβε ο Σόιμπλε.
Λαγκάρντ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογία και συντάξεις
«Απολύτως απαραίτητες» χαρακτήρισε νωρίτερα τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας και απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ πως η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. «Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας», ανέφερε σχετικά.
Η ίδια σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.
«Αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες», σημείωσε.
Για την αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. «Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα», είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά έχει ολοκληρωθεί».