Πολύ γνωστό έδεσμα που απαντάται με διάφορες ονομασίες (künefe, kunafeh, knafeh ή kunafah) και σε μικρές παραλλαγές από την Τουρκία μέχρι την Αίγυπτο και από το Λίβανο μέχρι την Ιορδανία και τη Συρία.
Εξάδελφος του δικού μας κανταϊφιού, το κιουνεφέ είναι ένα σιροπιαστό πλακέ γλυκό από φύλλο κανταϊφιού με γέμιση τυριού ή κρέμας.
Συστατικά
- 400 γρ. φύλλο κανταϊφιού
(περίπου 1 πακέτο) - 200 γρ. βούτυρο αγελάδας,
- λιωμένο + λίγο για το ταψί
- 450 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
- 200 γρ. κίτρινη μοτσαρέλα
(ή το ποντιακό τυρί γαΐς
ή το ρωσικό σολγούν), ψιλοκομμένη - 100 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα, για πασπάλισμα
- Σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
Βήματα
Βήμα 1
Βάζουμε το κανταΐφι σε ένα μπολ και ξεχωρίζουμε τις κλωστές με τα χέρια μας αφρατεύοντάς το.
Βήμα 2
Το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε ώστε να βραχεί καλά.
Βήμα 3
Στρώνουμε το μισό σε ένα βουτυρωμένο ταψί –κατά προτίμηση αντικολλητικό– διαμέτρου 20 εκ. και ύψους τουλάχιστον 5 εκ. φροντίζοντας να καλύπτεται όλος ο πάτος.
Βήμα 4
Ανακατεύουμε καλά τα δύο τυριά σε ένα μπολ.
Βήμα 5
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το τοποθετούμε στη φωτιά.
Βήμα 6
Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και αφήνουμε να βράσει για μισό λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
Βήμα 7
Αδειάζουμε το μείγμα του γάλακτος στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά, προκειμένου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 8
Απλώνουμε με προσοχή το μείγμα στο ταψί, πάνω από το κανταΐφι, και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντάς το με τις παλάμες μας προς τα κάτω για να γίνει το γλυκό όσο το δυνατόν πιο συμπαγές.
Βήμα 9
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 45 λεπτά, έως ότου πάρει σκούρο χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1 λεπτό (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός) και περιχύνουμε το γλυκό όσο είναι χλιαρό ακόμη, με το σιρόπι ζεστό.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για μερικές ώρες (ή για μία νύχτα, ώστε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι).
Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.