Χρησιμοποιώντας 44 κουτάκια ο Milicevic -ο οποίος διδάσκει μαθηματικά σε τοπικό γυμνάσιο- κατασκεύασε πειραματικά ένα πάνελ από κουτάκια. Κάνοντας 22 τρύπες σε δύο ξύλινες σανίδες έβαλε τα κουτάκια το ένα πάνω στο άλλο πριν αρχίσει να ανοίγει λίγες τρύπες εξαερισμού σε αυτά και τα ζωγραφίσει μαύρα. «Το σύστημα είναι παρόμοιο όπως αυτό των ηλιακών πάνελ», εξήγησε και πρόσθεσε: «Τα έχω τοποθετήσει στη νότια πλευρά του σπιτιού μου, σε έναν τοίχο. Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν τον αέρα στα δοχεία και ο θερμός αέρας περνά φυσικά μέσα από τις κονσέρβες μέσα στο σπίτι και θερμαίνει το χώρο εκεί».
Επιπλέον είπε ότι ο ίδιος ζωγράφισε τα δοχεία μαύρα για να απορροφούν περισσότερο φως από τις ακτίνες του ήλιου. «Το πιο ακριβό αντικείμενο ήταν το πλεξιγκλάς για την προστασία του πίνακα. Θα χρησιμοποιήσω επίσης φελιζόλ για να το απομονώσω έτσι ώστε να μην χάνει καθόλου θερμότητα», είπε.
Ανεβάζοντας την εφεύρεσή του στο Facebook για να την αναδείξει εξήγησε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είχε πέσει στους -5 βαθμούς Κελσίου, το πάνελ από τα κουτάκια ζέστανε το νερό του λέβητα στους 51,8 βαθμούς. Υπάρχει βέβαια μια παγίδα: «Αν δεν υπάρχει καθόλου ήλιος, δεν λειτουργεί. Αλλά ακόμη κι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, αλλά υπάρχει ήλιος, αυτό λειτουργεί». Τώρα σκέφτεται σιγά-σιγά με τον ίδιο τρόπο να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι. Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα