Η υφυπουργός ενημέρωσε ότι ειδικά για στην Πάρο η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει από δύο συχνότητες με πομπούς των 10 κιλοβατόρων, ακριβώς τις ίδιες αυτές που διέθετε και η ΕΡΤ
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του νέου επικαιροποιημένου χάρτη συχνοτήτων για όλη την Ελλάδα κι εντός του μηνός θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες του διεθνούς συντονισμού ώστε να μπορεί η χώρα μας να προσφεύγει για ζητήματα παρεμβολών στις συχνότητές της στο διεθνές περιβάλλον, ενημέρωσε τη Βουλή η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ΜΜΕ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.
Όπως είπε συγκεκριμένα η κα Βούλτεψη, το Τμήμα Διαχείρισης Φάσματος με βάση αυτόν τον χάρτη θα προχωρήσει σε πρόσκληση της Τουρκίας, των Σκοπίων και δευτερευόντος της Αλβανίας για διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες συντονισμού των ραδιοσυχνοτήτων για τη ραδιοφωνία επί τη βάσει της αρχής της ίσης πρόσβασης.
Η αρμόδια υφυπουργός ενημέρωσε σχετικώς το Τμήμα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση παραλείψεις τέτοιες ώστε «εισέβαλαν» σε νησιά, όπως η Πάρος αλλά και σε μεγάλη έκταση στην επικράτεια, τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ υποστήριξε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα του κλεισίματος των ραδιοπομπών της ΕΡΤ.
«Ούτε έχουν παραχωρηθεί ούτε έχουν καταληφθεί ελληνικές συχνότητες από ξένες χώρες. Αυτό που ισχύει είναι οι νόμοι της Φυσικής καθώς υπάρχουν φυσικοί μηχανισμοί διάδοσης των ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιούνται για τις ραδιοφωνικές εκπομπές κι η διάδοση αυτή δεν είναι δυνατό να περιοριστεί από γεωγραφικά σύνορα» απάντησε η κα Βούλεψη, εξηγώντας πως η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε μικρή απόσταση, τα ραδιοκύματα δεν εμποδίζονται από κάποιο μεγάλο φυσικό εμπόδιο κι επομένως οι παρεμβολές γίνονταν και θα γίνονται.
Όπως εξήγησε η αρμόδια υφυπουργός, πρόκειται για ζήτημα που αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διεθνής εναρμόνιση των ραδιοσυχνοτήτων και τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορεί να ακούγονται και στα νησιά του Αιγαίου, κάτι όμως που δεν σημαίνει, όπως τόνισε, ότι εγκαταλήφθηκαν συχνότητες. Συνέχισε δε λέγοντας πως και το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική επικράτεια όπου ο ένας σταθμός καλύπτει τον άλλο ή εκπέμπει πιο δυνατά, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει διεθνής διαδικασία στην οποία προσφεύγει η Ελλάδα. Αναφορικά με τη ΝΕΡΙΤ, η κα Βούλτεψη τόνισε ότι οι συχνότητες του ραδιοφωνικού δικτύου καλύπτονται πλήρως και στο σύνολό τους.
«Οι Τούρκοι παρανομούν και έχουν καταλάβει όλες τις συχνότητες. Μιλάμε για απόκλιση από τα διεθνή δεδομένα. Οι Τούρκοι δεν υπολογίζουν τίποτα. Η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούν οι Τούρκοι εξαρτημένους αντανακλαστικούς συνειρμούς ότι αυτοί με τις ραδιοσυχνότητές τους δεσπόζουν στο Αιγαίο» σημείωσε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Καπερνάρος.
«Δεν θα συμφωνήσω με την τρομοκρατική χροιά που δώσατε» ανταπάντησε η κα Βούλτεψη, η οποία αφού είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται καν τι θέλει να πει ο βουλευτής, αναρωτήθηκε: «Δηλαδή ότι οι Τούρκοι θα επηρεάσουν τους Έλληνες στα νησιά μας και θα είναι λιγότερο Έλληνες;». Αφού επισήμανε ότι και στην Τουρκία ακούγονται ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και πως η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα που έχει τόσους πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τόνισε πάντως πως το ζήτημα που έθιξε ο βουλευτής είναι περισσότερο τεχνικό θέμα παρά πολιτικό και θέμα εξωτερικής πολιτικής.
Καταλήγοντας η υφυπουργός ενημέρωσε ότι ειδικά για στην Πάρο η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει από δύο συχνότητες με πομπούς των 10 κιλοβατόρων, ακριβώς τις ίδιες αυτές που διέθετε και η ΕΡΤ.