Οι ΗΠΑ κάλεσαν όσους μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη Λίμα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί, τονίζοντας ότι μια αποτυχία πιθανόν να απειλήσει την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων αλλά και της Σύμβασης για το Κλίμα.
"Η μη επίτευξη εφαρμογής μιας απόφασης που είναι εφικτή θα πλήξει σοβαρά τις ελπίδες για μια συμφωνία στο Παρίσι", το 2015, δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής των ΗΠΑ Τοντ Στερν, κατά την 13η ημέρα των εντατικών διαβουλεύσεων για τις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες χρειάστηκε να παραταθούν κατά μία ημέρα.
"Όλα όσα καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέχρι τώρα και όλα όσα ελπίζουμε να κάνουμε, απειλούνται", προειδοποίησε. Ο αμερικανός διαπραγματευτής ζήτησε από τους συνομιλητές του να μην "χάσουν από τα μάτια το διακύβευμα".
"Η επιτυχία αυτής της ετήσιας Διάσκεψης των Μερών (COP), που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, εδώ στη Λίμα, διακυβεύεται", τόνισε. "Η επιτυχία της Διάσκεψης του Παρισιού το 2015 κινδυνεύει, και πιστεύω ότι το μέλλον το ίδιο της ετήσιας Διάσκεψης των Μερών, ως του οργανισμού που μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά την αλλαγή του κλίματος σε διεθνές επίπεδο διακυβεύεται επίσης".
Ο αμερικανός διαπραγματευτής εξέφρασε επιφυλάξεις για ορισμένους όρους του προσχεδίου, αλλά τόνισε ότι "δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις και όλοι το γνωρίζουμε".
Οι διαπραγματευτές συνεδριάζουν στην πρωτεύουσα του Περού από την 1η Δεκεμβρίου για να θέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για μια συμφωνία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020.
"Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο", δήλωσε από την πλευρά του, ο Κινέζος διαπραγματευτής Λίου Ζενμίν κατά τη σύνοδο ολομέλειας. "Οι διαφορές είναι σημαντικές, έχουμε δύο εντελώς αντίθετες απόψεις".
Η Κίνα "στηρίζει τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι αναπτυσσόμενες χώρες επί της αρχής της ‘διαφοροποίησης’ ", τόνισε.
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπογράφηκε το 1992, αναγνωρίζει "κοινή αλλά διαφοροποιημένη ευθύνη" μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών και επιβάλλει στις πρώτες περισσότερα καθήκοντα.
Τριάντα χρόνια αργότερα, το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά και η αντίληψη αυτή, την οποία υποστηρίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, εν μέρει αμφισβητείται από τις πλούσιες χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ