Η κυβέρνηση των Σεϋχελλών ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της -τη Νότια Αφρική και τη Λέσχη του Παρισίου (Club de Paris)- για την πρώτη αναδιάρθρωση χρέους με αντάλλαγμα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Η Λέσχη του Παρισίου είναι μία ανεπίσημη ομάδα αξιωματούχων από χώρες με ρόλο πιστωτή, με αντικείμενο την εύρεση βιώσιμων λύσεων για τη διευκόλυνση των πληρωμών των χρεών από τις χώρες οφειλέτες.
Η ομάδα έχει υπογράψει από το 1983 περισσότερες από 430 συμφωνίες με 90 κράτη, για πληρωμές χρεών άνω των 583 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού σε αυτή τη συμφωνία ήταν η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που τόσο ο οφειλέτης (Σεϋχέλλες), όσο και ο πιστωτής (Νότια Αφρική), είναι αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι Σεϋχέλλες είναι ένα κράτος που αποτελείται από 115 νησιά στο δυτικό Ινδικό Ωκεανό, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής, και βόρεια της Μαδαγασκάρης.
Οι νησιωτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τη διάβρωση του εδάφους, την αύξηση της συχνότητας καταιγίδων και πλημμυρών, καθώς και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Η αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να χρηματοδοτήσει λύσεις για την κλιματική ανθεκτικότητα, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των ακτών και της προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων.
Ωστόσο το πιο σημαντικό μέρος της συμφωνίας, η οποία υποστηρίχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Σεϋχελλών, μιας περιοχής περίπου 3.000 φορές μεγαλύτερης της χερσαίας έκτασης της χώρας.
Η συμφωνία θα εξασφαλίσει επίσημο καθεστώς προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής για περίπου 400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 98,9 εκατομμύρια στρέμματα θάλασσας, μίας έκτασης μεγαλύτερης από το μέγεθος της Γερμανίας, εντός πέντε ετών.
«Αυτή η συμφωνία με τους πιστωτές αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος των Σεϋχελλών, Τζέιμς Μισέλ.
«Η συμφωνία συμβάλλει ταυτόχρονα στην προστασία των ωκεανών και την προσαρμογή ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στη βελτίωση της οικονομικής υγείας των Σεϋχελλών», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr