Αρκετά δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα, με τη χονδρεμπορική αγορά να επιμένει στα επίπεδα του Αυγούστου και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καλείται να βρει τη φόρμουλα για τη στήριξη των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο παραμένει πάνω από τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 129,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με πήγες του ΥΠΕΝ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εάν δεν υπάρξει δραματική βελτίωση της κατάστασης, θα απαιτηθεί ενίσχυση στα «πράσινα» και τα «κίτρινα» τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι οι τιμές λιανικής να παραμείνουν κάτω από τα 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε έκτακτη επιδότηση κατά 1,6 και 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η μέση τελική τιμή, αφαιρώντας από τις χρεώσεις των προμηθευτών την ενίσχυση, διαμορφώθηκε στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο, μειωμένη κατά 5% έναντι του Αυγούστου (16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).
Στην περίπτωση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη ανήλθε σε 4,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 5 λεπτών που είχε δοθεί τον Αύγουστο, ενώ το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Σεπτέμβριο ήταν 20,8 εκατ. ευρώ.
Με βάση την τρέχουσα πορεία της αγοράς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδότηση που θα δοθεί να κινείται κοντά στα επίπεδα του τρέχοντος μήνα ή και λίγο χαμηλότερα. Το μόνο σίγουρο, είναι πως «το μέτρο της επιδότησης βρίσκεται στο τραπέζι για όποτε αυτό χρειαστεί», κάτι που είχε επιβεβαιώσει και ο αρμόδιος υπουργός. Σε τηλεοπτική συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι επιδοτήσεις είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και στο πρόσεχες μέλλον, όπως έχει αποδειχθεί και στην πράξη».
Η σύγκριση
Τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές αγορές επιβεβαιώνουν τη «γεωγραφική» διάσταση της κρίσης στην αγορά ηλεκτρισμού και τις αναφορές περί στρέβλωσης από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης καταγράφουν αισθητά υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ενδεικτικά, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, το Κόσοβο και η Ουγγαρία βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο top 10 των ακριβότερων αγορών της Ευρώπης, με τις τιμές να κυμαίνονται από 128 έως 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία, οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και φτάνουν έως τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το ενεργειακό χρηματιστήριο, πάντως, δεν καταγράφει την αποκλιμάκωση που πολλοί ανέμεναν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κύριος υπαίτιος είναι η ενεργειακή κρίση λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τις καταγραφές που προκύπτουν να επιδεινώνουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, την Τετάρτη η μέση τιμή εκτοξεύθηκε στα 138,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 70% σε σχέση με την τιμή της περασμένης Κυριακής, όταν διαμορφώθηκε στα 124,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή ήταν έξι φορές υψηλότερη από τη Γαλλία, όπου η μεγαβατώρα κόστιζε μόλις 21,91 ευρώ, ενώ ήταν πενταπλάσια σε σχέση με τις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Χθες υπήρξε μια μικρή υποχώρηση, με τη μεγίστη τιμή ημέρας να αγγίζει τα 153 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα»