Το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία» σαρώνει τη χώρα από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές, ενώ έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Ελλάδας.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, τρεις ακόμα ψυχρές εισβολές αναμένεται να χτυπήσουν τη χώρα, μέχρι τα Θεοφάνια.
Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες και την Τρίτη
Χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα καθώς και βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας αναμένονται την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση.
Πιο αναλυτικά, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στα δυτικά ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.
Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στα βορειοδυτικά του νομού. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ.
Στον Νότιο Ευβοϊκό οι άνεμοι θα είναι ισχυρότεροι κατά 2 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και δυτικά του νομού θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από -4 έως 10, στη Θεσσαλία από -2 έως 8, στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά από -1 έως 11, στη Δυτική Πελοπόννησο από 4 έως 11, στην Ανατολική Πελοπόννησο και Στερεά από 0 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 8, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 12, στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 11 και στην Κρήτη από 9 έως 13.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και σταδιακά θα γίνουν βορειοδυτικοί δυτικοί ίδιας έντασης.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.
Τρεις «ψυχρές εισβολές» μέχρι τα Φώτα
Αντιμέτωπη με τρεις «ψυχρές εισβολές» θα βρεθεί η χώρα μας. Τo νέο έτος αναμένεται να μας επισκεφθεί με κρύο και χειμωνιάτικο σκηνικό σε σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια.
Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, «όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε αντίστοιχους χιονιάδες, τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα ανατολικά από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Ετσι, θα συνεχιστούν κυρίως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».
Συγκεκριμένα, «χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές θα εκδηλωθούν στα ορεινά, στα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, 200 έως 400 μέτρων, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης», λέει ο κ. Κολυδάς.
«Επίσης, θα έχουμε τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που αργότερα θα εξασθενήσουν».Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, την Πρωτοχρονιά προβλέπεται νέα πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Σημειώνεται πως το βαρομετρικό χαμηλό δεν εξέπληξε τους επιστήμονες και η κακοκαιρία έως χθες το βράδυ εξελισσόταν με βάση τα προγνωστικά. Μια ματιά στα στατιστικά αρκεί, άλλωστε, για να διαπιστωθεί πως τις τελευταίες ημέρες του χρόνου στην Ελλάδα εκδηλώνεται συχνά χιονιάς με αυτά τα χαρακτηριστικά.