608: Χειροτονείται πάπας ο Βονιφάτιος Δ’, που μετέτρεψε το Πάνθεον της Ρώμης σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Παναγία και στους Άγιους Πάντες.
1620: Το πλοίο Mayflower αναχωρεί με τους πρώτους αποίκους πουριτανούς από το Πλίμουθ της Αγγλίας, με προορισμό την Αμερική.
1821: Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ ανακηρύσσουν μαζί την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.
1902: Αρχίζει η λήψη μέτρων στην Αθήνα εναντίον της χολέρας.
1903: Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης Τζ. Σ. Ουόλτον, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Κου-Κλουξ-Κλαν, θέτει την Οκλαχόμα υπό στρατιωτικό νόμο.
1914: Τα γερμανικά στρατεύματα, με επικεφαλής τον στρατηγό Πάουλ φον Χίντενμπουργκ και τον στρατηγό Έριχ Βίλελμ Λούντεντορφ, νικούν τα ρωσικά στην περιοχή της Μαντζουρίας.
1917: Ο Κερένσκι ανακηρύσσει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, η οποία δεν θα επιζήσει πάνω από ενάμιση μήνα, καθότι στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου θα επικρατήσουν οι Μπολσεβίκοι του Λένιν.
1919: Στο στρατοδικείο δικάζονται ο πρώην στρατηγός του Επιτελείου Δούσμανης και οι επιτελείς Μεταξάς, Εξαδάκτυλος κ.α., κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία.
1920: Καταργούνται οι φυλακές του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.
1921: Πραγματοποιείται στο προάστιο του Λονδίνου Χαϊγκέιτ ο γάμος του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πλούσια ομογενή Έλενα Σκυλίτση.
1922: Μετά τη συγκρότηση της Τριανδρίας σε Χίο-Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει διευθυντήριο και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.
1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
1929: Η Βρετανία αρχίζει να παροπλίζει καταδρομικά, βάσει των όρων της Συνθήκης περί Αφοπλισμού
1930: Η Αμερική κερδίζει την Αγγλία στο Λονδίνο στον πρώτο διεθνή αγώνα μπριτζ.
1934: Αρχίζουν να αφαιρούνται οι γραμμές του τραμ από τους δρόμους της Αθήνα. Στη θέση του θα δρομολογηθούν λεωφορεία.
1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα, οι διαβόητοι Νόμοι της Νυρεμβέργης, αφαιρούν τη γερμανική υπηκοότητα από τους Γερμανοεβραίους και απαγορεύουν το γάμο ανάμεσα σε Εβραίους και μη- Εβραίους.
1940: Στη Βρετανία, το BBC υποστηρίζει ότι καταρρίπτονται 185 αεροσκάφη του Ράιχ μέσα σε μια μέρα.
1949: Στα 75 του χρόνια, ο δρ. Κόνραντ Αντενάουερ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
1949: Αναγγέλλεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» η λήξη των εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου.
1959: Ο Νικίτα Χρουτσόφ γίνεται ο πρώτος Σοβιετικός ηγέτης που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.
1961: Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.
1963: Έκρηξη βόμβας σε Αφροαμερικανική εκκλησία στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα σκοτώνει τέσσερα παιδιά.
1969: Το χαρντ-ροκ συγκρότημα των «Deep Purple» ηχογραφεί με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου το «Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα», «ζωντανά» στο Royal Albert Hall.
1975: Στην Ελλάδα, αρχίζουν να κυκλοφορούν δοκιμαστικά τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.
1983: Η αμερικανική Γερουσία καταδικάζει την κατάρριψη από την ΕΣΣΔ νοτιοκορεάτικου τζάμπο, που στοιχίζει το θάνατο στους 269 επιβάτες του.
1989: Κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά, σύμφωνα με το οποίο βασικός υπεύθυνος φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.
1992: Στην Ιαπωνία, κυβερνητική έρευνα δείχνει ότι το 13% του πληθυσμού είναι υπερήλικες.
1995: Στην 4η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες που γίνεται στην Κίνα, εγκρίνεται διακήρυξη κατά την οποία βεβαιώνεται ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καλούνταν οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους.
2000: Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Σε 15.000 ανέρχονται οι εκπρόσωποι του Τύπου. Πωλούνται 9,2 εκατ. εισιτήρια ενώ 3.5 δις θεατών παρακολουθούν τους αγώνες σε 3.200 ώρες ζωντανού θεάματος. Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των ιθαγενών της Αυστραλίας Κάθι Φρίμαν. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αγωνίζονται κάτω από την ίδια σημαία. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που μπαίνει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής. Στην κολύμβηση καταρρίπτονται 14 παγκόσμια ρεκόρ.
2008: Η οικονομική εταιρία Lehman Brothers κηρύσσει χρεοκοπία. Είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία εταιρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Γεννήσεις
973: Γεννιέται ο Άραβας μαθηματικός Αλ- Μπιρούνι, ο οποίος υπολόγισε την ακτίνα της Γης, στα 6.339,6 χμ.
1254: Γεννιέται ο Μάρκο Πόλο, βενετσιάνος έμπορος και εξερευνητής.
1890: Γεννιέται η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι, η οποία συνέγραψε σχεδόν 80 μυθιστορήματα και δημιούργησε το διάσημο ντετέκτιβ “Ηρακλή Πουαρό”.
1946: Γεννιέται η Ελληνίδα ηθοποιός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη.
1946: Γεννιέται ο Όλιβερ Στόουν, αμερικανός σκηνοθέτης. («Πλατούν», «Γεννημένος την 4η Ιουλίου»)
1946: Γεννιέται ο Αμερικάνος ηθοποιός Τόμι Λι Τζόουνς.
1951: Γεννιέται ο μεγάλος Ολλανδός ποδοσφαιριστής Γιόχαν Νέεσκενς.
1956: Γεννιέται η Σκωτσέζα τραγουδίστρια Μάγκι Ρίλι.
Θάνατοι
921: Η Αγία Λουντμίλα, μάρτυρας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και γνωστή για τις προσπάθειές της να κάνει τους Βοημούς Χριστιανούς, δολοφονείται κατ’ εντολή της νύφης της.
1936: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1978: Πεθαίνει ο Βίλι Μέσερσμιτ, γερμανός σχεδιαστής και μηχανικός αεροπλάνων.
1997: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η ζωγράφος Ηρώ Κανακάκη.
2004: Πεθαίνει ο κιθαρίστας των «Ramones», Τζόνι Ραμόουν.
2006: Πεθαίνει η Οριάνα Φαλάτσι, διάσημη ιταλίδα δημοσιογράφος, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά την «11η Σεπτεμβρίου» θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ.
2008: Πεθαίνει ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας.
2008: Πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Ράιτ, ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd