Με την χθεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θέλησε να βάλλει τέλος στην εκλογολογία που υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα και παράλληλα να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του.
«Όποιος μιλάει για εκλογές αυτή την στιγμή ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς έκανε την δήλωση στους δημοσιογράφους χωρίς να ερωτηθεί λίγο πριν συναντήσει τους βουλευτές του θέλοντας να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση να συγκαλέσει κοινοβουλευτική ομάδα και προτίμησε τις συναντήσεις με τους βουλευτές του κατά ομάδες. Ξεκίνησε με τους εκπροσώπους της συμπρωτεύουσας κατά την παρουσία του στην ΔΕΘ και χθες είχε συζήτηση με βουλευτές του τρίτου θερινού τμήματος στο εντευκτήριο της Βουλής.
Σε ερώτηση του κ. Γιάννη Μιχελάκη για την διαπραγμάτευση για το χρέος ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα αρχίσει μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί και θα πάρει η χώρα την πιστοποίηση της βιωσιμότητας μέχρι το τέλος του χρόνου ή ότι θα είναι πολύ κοντά. Σε παρατήρηση του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ότι σε αυτή την περίπτωση η εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας είναι πιο πιθανή και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πάει με άλλον αέρα σε εκλογές ο κ. Σαμαράς απάντησε «ποιος είπε για εκλογές, ξεχάστε τις εκλογές».
Αρκετά μεγάλο μέρος της κουβέντας ήταν αφιερωμένο στον κ. Τσίπρα και στις «συνέπειες της παρουσίας του στην ΔΕΘ». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν εκλογές «και μόνο με την πιθανότητα της προκήρυξης με αυτά που έχει πει ο κ. Τσίπρας τότε θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ» για να προσθέσει όμως ότι “δεν θα του δοθεί η ευκαιρία να το πράξει”. Για τον υπολογισμό των εξαγγελιών Τσίπρα παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών ενώ συμφώνησε ότι αποτιμώνται σε 27,2 δις ευρώ.
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη με τον πρωθυπουργό να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη ενώ μίλησε για το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει.
Παρά τις δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα που φάνηκαν στο Παρίσι και είχαν αποτέλεσμα να πάει στην ΔΕΘ χωρίς εξαγγελίες ο πρωθυπουργός επιμένει στον αρχικό του σχεδιασμό.
Απορρίπτει τις εισηγήσεις και τις προτάσεις για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το Νοέμβριο. Θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα με διαφορά φάσης και εκτιμά ότι στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πάρει το πράσινο φως για να προβεί σε παροχές ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.
Οι βουλευτές του πάντως είναι ανήσυχοι για το προβάδισμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι οι παροχές προς τους κοινωνικά αδύνατους με πρώτη την ρύθμιση των χρεών είναι απαραίτητες για να συγκρατήσει η κυβέρνηση την κοινωνική δυσαρέσκεια και να περιορίσει την δημοσκοπική διαφορά.