ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος με δηλώσεις συμβούλου του Μπορέλ για Ελλάδα και Τουρκία

Σάλος έχει προκληθεί από δηλώσεις ειδικής συμβούλου του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, για την έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, τις δηλώσεις κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, τονίζοντας πως δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ για Ελλάδα και Τουρκία, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις της Νάταλι Τότσι.

Ειδικότερα, o Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «οι απόψεις και οι θέσεις που μεταφέρονται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο σχηματίζονται στις συζητήσεις με τα κράτη-μέλη.

» Η κ. Τότσι δεν χαράζει πολιτική για την ΕΕ, είναι ειδική σύμβουλος, μεταξύ άλλων ευθυνών που έχει, και οι παρατηρήσεις της είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της ΕΕ, δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις και τις θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου».

Οι επίμαχες δηλώσεις

Η Νάταλι Τότσι σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι παλιά διαμάχη για την κυριαρχία και την ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η Ελλάδα και η Τουρκία κάνουν στην άκρη τις μάτσο πολιτικές και ανακαλύψουν ξανά το πνεύμα της διπλωματίας του σεισμού του ’99».

Παράλληλα, σε άρθρο της στο Politico, βασισμένο σε ολιγόλεπτη συζήτηση, σχολίαζε ότι «η δημιουργία μιας αποφασιστικής, βασιζόμενη σε κανόνες, σχέση με την Τουρκία είναι πλέον επιβεβλημένη. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, τόσο το καλύτερο. Έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ – μέσω του Παρισιού, της Αθήνας και της Λευκωσίας – να επιλέξει μια στροφή 180 μοιρών και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο, και όχι αντίπαλο» σημειώνει.

Τι ακριβώς είπε η σύμβουλος του Μπορέλ

Ουσιαστικά, αυτό που λέει η κ. Τότσι είναι ότι η ευθύνη για το σκηνικό έντασης των τελευταίων εβδομάδων στην Ανατολική Μεσόγειο μοιράζεται εξίσου σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς αμφότερες οι χώρες ακολουθούν «macho» συμπεριφορές (σ.σ. νταηλίκια) στην περιοχή.

Κάνοντας ότι δεν είδε την έξοδο του μισού τουρκικού στόλου ως συνοδεία του ερευνητικού Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η σύμβουλος του Μπορέλ διέκρινε την ίδια ευθύνη σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ που επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και στην Τουρκία του Ερντογάν που αμφισβητεί μονομερώς διεθνείς συνθήκες.

Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που παρατηρούν ότι η δήλωση Τότσι αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της εμφανώς κατώτερης των περιστάσεων αντιμετώπισης που έχει ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact