Την πιθανότητα όποιος κάνει το εμβόλιο Sputnik-V να μολυνθεί από την Covid-19 ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, καθώς η ανοσία δημιουργείται κατά μέσο όρο την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ενώ η πλήρης σταθερή ανοσία δημιουργείται 3 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, επεσήμανε με δήλωσή του ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι – που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V – Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.
«Ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης του κορονοϊού με το εμβόλιο Sputnik-V, πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ωστόσο πλήρης σταθερή ανοσία στη λοίμωξη από τον κορονοϊό εμφανίζεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη ενέσιμη δόση του εμβολίου η οποία γίνεται την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση. Στην περίοδο μεταξύ των δύο ενέσιμων δόσεων, είναι πιθανή η μόλυνση, αλλά το ίδιο το εμβόλιο Sputnik-V δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση πηγή μόλυνσης, επειδή δεν περιέχει τον ίδιο τον κορονοϊό», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ αναφερόμενος στο περιστατικό της μόλυνσης γιατρών στην πόλη Τομσκ οι οποίοι είχαν μολυνθεί από την Covid-19 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η ανοσία που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση του εμβολίου επιτρέπει στους ασθενείς να περάσουν την νόσο σε πιο ήπια μορφή, τονίζοντας ωστόσο ότι «πριν διαμορφωθεί η σταθερή ανοσία, όλοι όσοι έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο Sputnik-V, πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, που συνιστούν οι αρχές».
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, το κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης του κορονοϊού της πόλης Τομσκ, ανέφερε ότι 5 από τους 42 γιατρούς στην περιοχής οι οποίοι είχαν εμβολιασθεί, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Όλοι τους είναι καλά. Οι τρείς δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα της νόσου, ή έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ οι δύο έχουν κατά μέσο όρο βαριά συμπτώματα. Όλοι τους βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.