Του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι – Επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και διανοητική διαταραχή – Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι δύο συνεργοί του
Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης συναναστροφής του με ανήλικα παιδιά, αφέθηκε την Παρασκευή, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος για εμπορία ανθρώπων από κοινού με χρήση απατηλών μέσων, με υποσχέσεις, δώρα και πληρωμές και με εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης τους, Ν. Β. του Κ. 54 ετών, κάτοικος Ρόδου, που συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Ρόδου.
Ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους αφέθηκαν οι Κ. Κ. του Σ. 35 ετών και Β. Β. του Ι. 30 ετών, που διαμένουν σε χώρο των παλαιών σφαγείων της «Ακαντιάς», κατηγορούμενοι επιπροσθέτως και για παραμέληση αποτροπής από επαιτεία.
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, εφοδίαζε παιδιά με πλακάτ-επιγραφές που διέγειραν το κοινό αίσθημα των πολιτών και των επισκεπτών τουριστών, ώστε να τους προσφέρουν διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία ο ίδιος συνέλεγε, εισπράττοντας και τα χρήματα που συγκέντρωναν.
Τους προσέφερε ως αντάλλαγμα την απαιτούμενη ποσότητα τροφής για την επιβίωσή τους.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και τέταρτος δράστης, ο Β. Γ. του Ι. 41 ετών, πατέρας των τεσσάρων εκ των πέντε ανηλίκων. Μητέρα τους είναι η δεύτερη κατηγορούμενη.
Eνώπιον του κ. Ανακριτή ο πρώτος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι από μικρή ηλικία, παρουσίαζε ψυχολογικά προβλήματα και κρίθηκε με απόφαση του ΙΚΑ TEAM, ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία και του απονεμήθηκε αναπηρική σύνταξη.
Ήδη σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζει σοβαρή διανοητική διαταραχή με πλήρη ανικανότητα αντιλήψεως και μετά τον θάνατο των γονέων του χωρίς ουσιαστική επίβλεψη.
Εξαιτίας της εν λόγω παθήσεως εμφανίζει μειωμένη αντίληψη για τα πράγματα και το περιβάλλον, απώλεια μνήμης και αδυναμία αναγνωρίσεως ακόμη και πολύ οικείων προσώπων, αδυναμία προσανατολισμού με συνέπεια να μη μπορεί να κυκλοφορήσει εκτός οικίας μόνος του, έλλειψη συγκεντρώσεως και δυσχέρεια στην επικοινωνία του με τους άλλους και μανία καταδιώξεως.
Περαιτέρω αδυνατεί να επιτελέσει αποτελεσματικά και με συνέπεια και τις απλούστερες λειτουργίες της καθημερινής ζωής (ένδυση, διατροφή, επιμέλεια σώματος), με αποτέλεσμα να χρειάζεται βοήθεια και στις στοιχειώδεις αυτές δραστηριότητες, αλλά και διαρκή επιτήρηση προς αποτροπή επικίνδυνων καταστάσεων.
Η ανωτέρω πνευματική ασθένειά του είναι μόνιμη και ανίατη και επιβεβαιώνεται από ιατρικές βεβαιώσεις.
Σημειώνεται μάλιστα ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω, για τη θέση του σε δικαστική συμπαράσταση, η οποία εκδικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω και ήδη εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεως.
Σε υπόμνημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι του κ.κ. Αλκιβιάδης Χατζαντώνης και Κώστας Χόνδρος, επεσήμαναν ότι από τις καταθέσεις των αστυνομικών προκύπτει ότι ούτε καν σε επαιτεία δεν προέτρεπε τρίτους, καθ ‘όσον οι ανευρεθείσες πινακίδες , για τις οποίες και ενοχοποιείται κάνουν λόγο μόνο για παροχή βοήθειας σε τρόφιμα όχι χρήματα και αίτημα ανεύρεσης εργασίας.
Οι ίδιοι οι γονείς των ανηλίκων ομολόγησαν αβίαστα την ανυπαρξία εμπλοκής του και προτροπής των ανηλίκων σε επαιτεία. Το δε περιεχόμενο των πινακίδων είναι απολύτως ακριβές, καθόσον η οικογένεια αυτή ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας και ελλείψεως τροφίμων, πράγμα που αποτελούσε και το μοναδικό αίτημα των γονιών.
Πρόσθεσαν επιπλέον ότι μοναδικό σε βάρος του στοιχείο είναι οι υποθέσεις των αστυνομικών οργάνων (πρώην δημοτικών υπαλλήλων, άνευ εκπαιδεύσεως και πείρας), που διακατέχονται από προκατάληψη, υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη αντικειμενικότητας.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των γονέων παρέστη ο δικηγόρος κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης.
Πηγή: dimokratiki.gr
Πηγή: Πηγή