ΕΛΛΑΔΑ

Rheinische Post: Έτσι ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία


Η Ελλάδα μοιάζει να είναι και πάλι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα αλλά τα φαινόμενα απατούν, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα – «Διότι οι Έλληνες υποφέρουν όσο ποτέ άλλοτε από τις επιπτώσεις της κρίσης»

Να καταγράψει το πώς ζούνε οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία επιχειρεί ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post καταγράφοντας τις μαρτυρίες απλών πολιτών που προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Το στίγμα δίνει ο υπότιτλος του άρθρου: «Δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλά επιτόκια, βιωσιμότητα χρέους: Πίσω από τους τεχνικούς όρους κρύβεται μια τραγωδία. Διότι οι Έλληνες υποφέρουν όσο ποτέ άλλοτε από τις επιπτώσεις της κρίσης».

Ο συντάκτης ξεκινά περιγράφοντας το φετινό καλοκαίρι στο οποίο, όπως σημειώνει, «η Ελλάδα μοιάζει να είναι και πάλι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». 

«Οι ταβέρνες γεμάτες, τα φέρι μπόουτ για τα νησιά υπερπλήρη. Η χώρα δείχνει να βρίσκει και πάλι την ισορροπία της. Οι περισσότεροι κάνουν αυτό που έκαναν πάντα μετά από μια κρίση: τα φέρνουν βόλτα όπως όπως» συνεχίζει.

Αλλά τα φαινόμενα απατούν, συμπληρώνει, καθώς δεν περνάει ώρα και οι άνθρωποι μιλούν για τις περικοπές στους μισθούς, τις μειώσεις στις συντάξεις και τις απώλειες θέσεων εργασίας. Οι δείκτες αυτοκτονίας έχουν διπλασιαστεί, η οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατα 25% και οι μισθοί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα περισσότερο.

«Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε οικονομίες. Αλλά τα προγράμματα λιτότητας που δημιούργησαν είναι παράλογα» δηλώνει ο Βαγγέλης, ο οποίος έχει τρία παιδιά και σύζυγο εφοριακό. Κάποτε είχε εργαστεί για το αθηναϊκό Μετρό αλλά τώρα προσπαθεί να επιβιώσει με τη δική του επιχείρηση. Αν η γυναίκα του δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος, εξομολογείται, τότε δεν ήξερε πώς θα τα έβγαζε πέρα η πενταμελής του οικογένεια. «Ζούμε από τα έτοιμα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες είναι το μέλλον. «Η προσαρμογή των τιμών θα πάρει πολλά χρόνια» δηλώνει η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μαρία.

Ο αρθρογράφος περιγράφει την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας: οι δρόμοι είναι βρώμικοι, κάθε δεύτερο μαγαζί στην Πλάκα είναι κλειστό, τα περισσότερα διαμερίσματα είναι άδεια, οι ταράτσες και οι τέντες είναι βρώμικες ή σπασμένες.

Μια μικρή αχτίδα ελπίδας είναι τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ακόμα και η μικρότερη ύφεση θεωρείται επιτυχία. Την ίδια στιγμή 19 εκ. τουρίστες επισκέπτονται φέτος την Ελλάδα. Όμως ο τουρισμός δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η χώρα. Ακόμα και αν αυξηθεί η παραγωγή ημικατεργασμένων και πετροχημικών προϊόντων ή γενόσημων ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact