Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο την εβδομάδα που έρχεται, με το Reuters να αναφέρεται στα σενάρια για το τι θα συμβεί την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής.
Η εβδομάδα ξεκινά με τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της G20 και τελειώνει με εκείνη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη μοίρα της Ελλάδας να είναι σε πρώτο πλάνο στο μυαλό τους και την παγκόσμια αναταραχή από τις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές και τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.
Πέρα από τις αναφορές για τη συνάντηση των G20 στην Κωνσταντινούπολη, τη Δευτέρα και την Τρίτη, το Reuters σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει στην πρώτη του σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έχοντας αποτύχει να κερδίσει υποστήριξη για τη διαπραγμάτευση χρέους και τη χαλάρωση της λιτότητας». Μία ημέρα νωρίτερα, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν για να δείξουν το δρόμο, προσθέτει.
«Η θέση της ευρωζώνης δεν έχει αλλάξει, παρά την ελληνική επίθεση «γοητείας» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», σημειώνει το Reuters.
«Οπως είναι τα πράγματα, θεωρούμε ως πιθανότερο αποτέλεσμα να προσφέρει το Eurogroup ένα νέο τρίτο πρόγραμμα», δήλωσε στο πρακτορείο ο Τζορτζ Σταραβέλος, στέλεχος της Deutsche Bank. «Την ίδια στιγμή, μία τέτοια προσφορά είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους», πρόσθεσε.
Κανείς δεν θέλει να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητα της νομισματικής ένωσης, αφήνοντας την Ελλάδα να φύγει από το Ευρώ, συνεχίζει το Reuters, αλλά ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συμβιβαστεί με λιγότερα από εκείνα με τα οποία κέρδισε τις εκλογές. Και για να εξασφαλίσει χρόνο, ίσως αναγκαστεί να υποχωρήσει από την αντίθετη θέση του ως προς την επέκταση του προγράμματος διάσωσης, αν και αυτό θα μπορούσε να αποκαλείται κάπως αλλιώς.
«Ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να επεκτείνουμε τη διάρκεια του προγράμματος για μερικούς μήνες ή μισό χρόνο, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.