Πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση στα Σκόπια, κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE,
μετά τη λήξη του «τελεσίγραφου» προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στις 14:30 σήμερα.
Την Κυριακή ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε ζητήσει από τον Ζάεφ την παραίτηση της κυβέρνησης, διαφορετικά θα κατέθετε πρόταση μομφής όπως και έγινε τελικά.
Το αίτημα κατέθεσαν συνολικά 61 βουλευτές, ζητώντας από τον πρόεδρο της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι να συγκαλέσει άμεσα την προβλεπόμενη διαδικασία. Το αίτημα του VMRO-DPMNE στηρίζουν τα κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», «Levica» (Αριστερά) και το (αλβανικό) «Besa», τ’ οποίο έως πρότινος ήταν κυβερνητικός εταίρος και προσχώρησε τις προηγούμενες μέρες στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.
Την πρόταση δυσπιστίας προς στην Κυβέρνηση Ζάεφ, κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι, υποστηρίζοντας πως η κίνηση στηρίζεται και συνοδεύεται από υπογραφές 61 βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ο Ζόραν Ζάεφ παραμένει στη θέση του έως το τέλος της διαδικασίας, της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης. Εφόσον καταψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής τότε η σημερινή κυβέρνηση παραιτείται και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης η σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Στο πρώτο σενάριο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχικά προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που έχει τους περισσότερους βουλευτές. Εφόσον μέσα σε 20 μέρες δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολή παραδίδεται στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα VMRO-DPMNE. Εάν και αυτό αποτύχει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, οπότε και η απερχόμενη βουλή θα πρέπει να καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.
(protothema – φωτο:eurokinissi)